Гръцкото правителство се ангажира българските нелегални емигранти да получават спешна медицинска помощ, съобщи президентът на КНСБ Желязко Христов след срещата си в Атина с гръцкия министър на труда Фани Пали-Петраля и министъра на здравеопазването Димитрис Аврамопулос. Д-р Желязко Христов и председателя на българския Икономически и социален съвет (ИСС) доц. Лалко Дулевски бяха в гръцката столица за участие в организираната от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) конференция на тема „Предприемачеството с човешко лице”.
В конференцията участваха и европейските комисари – по конкурентоспособност Данута Хюбнер, за защита на потребителите Меглена Кунева, по околната среда Ставрос Димас.
В момента нелегално пребиваващите в Гърция българи са около 70 000.

„Около 250 000 са нелегалните емигранти в Гърция и затова гръцките министри приемат скептично идеята за либерализацията на трудовия пазар”, коментира Желязко Христов. Той каза още, че през есента ще бъдат организирани две конференции под егидата на медицинските университети от България в Пловдив и Медицинския университет в Александрополис. Дебатите ще бъдат свързани с епидемиологичната обстановка и сигурност на гражданите.
От КНСБ са постигнали споразумение с Конфедерацията на гръцките профсъюзи за подписване на двустранен договор. „Той ще даде възможност българските работници, които пребивават в Гърция, да имат двойно членство и в гръцките синдикални организации. Това ще гарантира участие в колективно трудово договаряне и синдикална защита”, поясни д-р Христов. По време на срещата е бил изработен проектът на договора, който ще бъде подписан на 11 ноември. Ще бъде създаден информационен център в КНСБ за хората, които ще заминат за Гърция. /БЛИЦ