Изпълнили сме всички изисквания, България да не бъде третирана като второстепенна страна. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента по темата за членството на България в Шенген.

“Това за нас е подхвърляне на трохи. Ние сме пълноправен член на Европейския съюз и не искаме България да бъде третирана като второстепенна страна и българския народ като втора ръка народ. 

Изпълнили сме всички изисквания, трябва да бъдем приети пълноправно в Шенген. Това, че ще бъдем приети само по въздух е временно решение и може да стане завинаги", заяви тя. 

Нинова коментира, че ежегодно транспортни фирми губят множество средства от стоенето по границите, а това затруднява и възможността за пътуване. Според нея това е несправедливо. 

“Държим българската държава да заеме много по-твърда позиция и да отстоява българския интерес такъв, какъвто е. Към нито една друга държава не са поставяни допълнителни условия, освен тези, които трябва да изпълни за Шенген. Ние сме изпълнили и  е неприемливо да има допълнителни условия", категорична бе тя. 

Тя поиска управляващото мнозинство да заяви ясно поставя ли се условието пред България да приема повече бежанци, а в замяна да бъде допусната в Шенген. 

Лидерът на БСП каза още, че всички леви партии в Европа подкрепят влизането на страната ни в шенгеското пространство.

Нинова коментира и решението на управляващото мнозинство да отменят таксата за пренос на газ. Според нея въвеждането й от начало е било грешка и се превърнало в мотив за останалите европейски страни да блокират пътя ни към Шенген.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук