Корнелия Нинова написа силен пост във Фейсбук по повод спекулациите, че БСП се разцепва. Ето какво сподели соцлидерката:

Бъдещето на БСП и на България сега е в ръцете на членовете на БСП

Вярвам в тяхната мъдрост

Напоследък чувам коментари, че БСП се разцепва. Разцепление означава една част от членовете да напуснат партията и да си направят друга – както беше между Станишев и Първанов. В парламентарната група разцепление означава една част да напусне и да оформи самостоятелна група. Има ли и най-малък симптом за това?Не съм чула за такова нещо, а познавам добре процесите и настроенията и в партията, и в парламента.


Така, че господа говорещи за разцепление, използвайте внимателно думите. В ГЕРБ има разцепление. Там членове напускат и декларират, че отиват в партията на Цветанов. Защо нито един журналист не пита дали в ГЕРБ има разцепление, а всички го търсят в БСП, където го няма.
Попитана защо има съпротива срещу прекия избор на председател с гласуване от всички членове на партията, коментирах:

Това е революционна промяна за партията, която членовете й отдавна чакат и искат. Няма нищо по-естествено от това да дадеш властта на хората, те да изберат. Съпротива срещу това решение има вече четири години. На две заседания на конгрес имаше опити да се отмени прекия избор. Но хората си го искат. Разбирам жестокия отпор на някои в БСП. Прекия избор от народа им отнема възможностите за договаряне на Конгрес и лостове за влияние в частен интерес. За мен мнението на партита тежи много повече.

Рискът е, ако не постигнем 50 + 1 гласували и чувам, че се работи в тази посока. Но провалът на прекия избор ще вкара партията във вътрешна криза на прага на парламентарните избори. Затова се обръщам към всички членове: Бъдещето на БСП и на България сега е във вашите ръце. Това е тежка отговорност, но знам, че вие сте почтени хора и ще постъпите мъдро. Гласувайте за този, когото сметнете, че е най-достоен. Но на 26.09 бъдете активни.

Попитана за компроматната война, която се води срещу мен, кой я води и как си я обяснявам, отговорих: От мен няма да чуете нито една лоша дума за някого от БСП или срещу партията. Ако има нещо, което нашите членове в най-голяма степен не одобряват и което петни БСП, това са личните обиди и нападения през медиите. Но за нестихващата атака към мен си има причина. Първата, е че от реформите в БСП някои хора се почувстваха засегнати.

Втората е по оста БСП – ГЕРБ. След парламентарните избори имаше предложение от ГЕРБ да получим постове и да управляваме заедно. Имаше и желаещи вътре в партията за голяма коалиция. Тогава не приех, не го приемам и сега. Почти 1 милион гласуваха за нас, защото обещахме да бъдем алтернатива на ГЕРБ. Не мога да си представя с ума и сърцето си, че в деня след изборите ще ги излъжем и ще се прегърнем, за да се уредим с постове. Това би било опасно и за България.

Когато власт и опозиция се съберат, истинската опозиция става народът. Вижте как потънаха левите партии в Европа след такива коалиции и какви крайни нови партии се появиха.

На въпрос относно обвиненията и че я превърнали в еднолична партия, заявих: Тези мои другари, които твърдят, че управлявам БСП авторитарно, опровергават сами себе си. Фактът, че всеки ходи в медии, изразява различно мнение, критикува ръководството, доказва демократичността при нас. В авторитарните партии това няма как да се случи. Вижте какво става в ГЕРБ – изразяваш различно мнение – изключват те от партията.

На въпрос какво бих пожелала на българите, заявих: Не се страхувайте. Бъдете свободни хора. Имайте свое мнение и смелостта да го отстоявате. Ще се справим. Всичко ще бъде наред.