ИБ на БСП взе решение за свикване на Националния съвет на партията на 13.06.2020 година от 11:00 часа, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Националният съвет на Българската социалистическа партия (по-рано: Висш съвет), съкратено НС, е избираем орган на БСП, който осигурява национално представителство на партийните организации.

Избира се на всеки конгрес на партията след тайно гласуване. Той взема решения, свързани с текущите задачи на партията и назначава Изпълнително бюро на Българската социалистическа партия и Общопартийна контролна комисия.


По-рано социалисти от областни организации се усъмниха в решението на лидера на БСП Корнелия Нинова да възобнови кампанията за отчетно-изборна конференция, която да избере председател на столетницата.

Според тях Националният съвет на БСП не може да приема валидни решения на подпис, защото такава процедура не е предвидена в Устава на БСП.

За да бъде възстановено провеждането на отчетно-изборната кампания, следва да се свика и проведе редовно заседание на Националния съвет, на което да бъде прието такова решение с необходимите кворум и мнозинство, както и да бъде определена дата за произвеждането на избор на председател на БСП.

Всичко останало е импровизация, която поставя под въпрос законността на всяко решение или на произведен избор на партийните общински, областни и централни ръководни органи!

Припомняме, че кампанията за избор на нов председател бе временно спряна на 9 март предвид развитието на епидемиологичната ситуация в страната. Тя започна от 1 декември миналата година, като част от нея е и вътрешнопартийният избор на председател на БСП. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ