Натрупаха се няколко кризи, затова сме съсредоточени върху програма с мерки, чрез която да се подпомагат и преодоляват тези кризи. В бюджета е заложено това, което искаме да направим, коментира пред БНТ вицепремиерът, министър на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова.

„Предприетите досега мерки също показват волята за подпомагане и решаване на тези кризи“, добави тя.

„Какво се промени в управлението. На първо място, връщането на ролята на държавата – това е нещото, за което БСП отдавна претендира. На второ място – борба с монополите в защита на потребителите. И третото – ролята на социалната държава.  

Най-накрая ще има безплатни детски градини и ясли, ще има компенсации за родители, които не могат да намерят места за децата си.

Предвидено е допълнително финансиране за малките болници. С 30% се увеличават капиталовите инвестиции на общините“ посочи тя.

„Не може с магическа пръчка и за един месец да решим всички проблеми, които са огромни. Променя се същността на политиката. Цените, обедняването и доходите са големият проблем“, каза още вицепремиерът.

Във връзка със заявките за нов проект в лявото пространство, Нинова заяви, че е лошо, че се почва с клишето и с лидера. „Всеки има право да прави партии. Попитайте ги какво разбират под ново ляво. Всички опити досега са копиране на програмата а БСП.

Манолова да си говори каквото иска, няколко пъти направи опити. Хората ще преценят“, отсече Нинова.

„Ще чакаме и ще видим. За нас е важно, че през управлението доказваме това, за което претендираме години наред като опозиция.
 
За 5 години с 80 депутата ежедневно се борихме срещу управлението на ГЕРБ и нито една не успяхме да свършим. Сега с 26, за един месец успяхме да заложим началото за икономически стабилна и социална държава“, заяви вицепремиерът.

Потребителската тема става приоритет за министерството на икономиката.

Борбата с монополите, освен идеологически елемент, е важна, особено в кризите. Подхващаме битка с колекторските фирми. За първи път ще създадем Закон за колекторските фирми. Той в момента е внесен в Министерски съвет и февруари ще бъде в парламента.

Сега всякакви хора ходят по села и фирми и тормозят гражданите. В този сектор се въртят около 4 млрд. лева, но ние ще поведем тази битка в името на хората. Да се готвят ЧСИ-тата“, закани се тя.

Нинова коментира и спечелената битка срещу мобилните оператори. „Те искаха да вдигнат цените двойно. Това е незаконно. Съдът уважи жалбата ни и спря увеличението.

Мобилните оператори имат право да увеличат цените един път, само за 2021 г. Ако не бяхме предприели тези стъпки, увеличението, което хората виждат, щеше да е два пъти по-голямо“, заяви Нинова.

Тя коментира и изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, която даде 100 дни толеранс на правителството.
  
„Йотова си позволи да каже: имате 100 дни, след това отиваме на избори. Не е морално да се поставят срокове. В България има разделение на властите. Не може вицепрезидентът да поставя срок на годност на правителството", категорична бе тя. 

Нинова каза още, че е поздравила Румен Радев и подчерта, че с президента нямат проблеми. "Няма напрежение", подчерта Нинова. 

Тя добави, че е взела бившия президентски съветник в екипа си защото има качества за тази работа. "Искам в екипа ми хората да не са корумпирани и да имат качества за тази работа".

"Преди очевидно имаше връзка между ПП и президентската институция. Не съм променила мнението си. Не е моя работа да съветвам премиера да се еманципира от Радев", каза още Нинова.
 
Тя коментира и случващото се в БСП. "Струва ми се, че тези „другари", които напускат, не можаха да приемат резултата от прекия избор. Още тогава започнахме. Прекият избор е голямо постижение на БСП. 80% от гласувалите тогава ме избраха. Те не го приеха, не уважиха избора на членовете и оттогава постоянно ме саботират.

Сега на Конгреса, отново не приеха резултата. Нямат нито една критика по отношение на политиката, на същностното. Само срещу мен. Защото започнах реформата в БСП, защото ограничих мандатите, защото въведох прекия избор, казах им че няма да правят повече обществени поръчки с ГЕРБ" обясни тя.