Да отслабваш, похапвайки си тлъсти пържоли, и то на воля. Това е новата мода, набираща все повече привърженици в цялата страна, а разбира се - и по нашия край. Става дума за диета, в която менюто е съставено от много, ама наистина много мазнини, но само естествени. И за сметка на тях са сведени до минимум въглехидратите. В най-строгия вариант на режима дори са почти напълно изключени.
Ако това ви звучи познато, значи сте чели или гледали нещо за вдъхновителя на тази актуална вълна - Атанас Узунов. В интервюта за национални медии той разказва как е свалил 70 кг със сланинка, подкрепяйки твърдението си със снимки „преди и след“. В момента изглежда наистина чудесно. 

Четете още любопитни материали за диети и режими на zdrave.to.

Борбата често продължава с години  

Казва, че на младини безуспешно се борел с наднорменото си тегло, но отслабнал едва след като спрял захарта и тестото. Обяснява, че с тях човек не се засища, а дори яде повече.  

Преди да се подложи на режима, тежал 138 кг, затлъстяването му причинило високо кръвно, болки в ставите. Следвайки препоръки на диетолози, ставал все по-зле. До диетата, която го спасява, достига след много четене и самообразоване. Днес е убеден, че съвременниците му страдат основно от болести на храната, а най-здрави са тези, залагащи на тлъстичко. 

Към вчерашна дата групата, създадена от Атанас Узунов във Фейсбук с цел обмяна на опит с този режим на хранене и взаимна подкрепа, вече имаше над 66 000 членове. Администратори са неколцина негови последователи, защото сам не смогва да отговори на всички отправени запитвания. Десетки са постингите със снимки „преди и след“, стотици са разказаните истории на хора, оставили болести в миналото. 

Кратко търсене ни показва, че поне 15% от тези хора са от Пазарджик или региона. Сред тях са и най-запалените, които вече не само търсят, но и дават съвети на начинаещите, насочват, обясняват. Не липсват и публични личности, търсещи своя път към здравето и красивата външност. 

Какво представлява високомазнинното и нисковъглехидратно хранене? 

Колкото и описателно да е това изречение, не дава пълна информация. Общо взето означава да изключиш от менюто си всякакъв вид захар, хляб, макаронени, много сладки плодове и да заложиш на месо, риба, естествени мазнини, млечни продукти и много зеленчуци.  

„Десетилетия наред се налага идеята, че мазнините, в частност хранителните, са пагубни за здравето ни, пише администраторката Гери Белинова. Междувременно пазарът е залят с обезмаслени продукти, пълни със захар и овкусители, които всъщност довеждат до епидемията от затлъстяване.  

Всъщност мазнините не са враг №1. Ако консумираш естествени мазнини и намалиш приема на въглехидрати, нивото на инсулин в тялото ти ще падне по съвсем нормален начин, а не е тайна, че високите нива на инсулин блокират процеса на горене на мазнини и те карат да натрупваш подкожни мазнинки. Освен това е важно да знаеш, че когато нивата на инсулин са високи, около половин час след хранене ти се доспива, а пък още около час след това вече си гладен. С високомазнинното хранене това няма да е точно така. Едната причина е, че мазнините са по-засищащи и няма да си толкова гладен по принцип. Другата е, че за разлика от въглехидратите, мазнините всъщност стимулират производството на хормона лептин. Лептин накратко е хормонът "престани да ядеш", който се свързва с рецептори в хипоталамуса и съобщава на мозъка ти, че си сит.   

Вярното и невярното в една теория

Ето тук идва обяснението на теорията, че мазнините убиват, запушват артерии и причиняват един куп сърдечносъдови и метаболитни проблеми. Вярно е, но това се отнася за телесните мазнини, не за хранителните! Телесни мазнини се образуват заради хронично високите нива на инсулин (и куп други фактори, но този като един от основните), което няма нищо общо с приема на полезни мазнини, а по-скоро с приема на въглехидрати!“.    

Освен изброените по-горе продукти, привържениците на режима се хранят с растителни, но нерафинирани мазнини, така че традиционното олио е в списъка на забранените. Сред позволените са всички растящи над земята зеленчуци. От това се разбира - без картофи, лук, моркови, цвекло и т.н. Разрешени са също гъби, тахан, маково, сусамово и ленено семе, а шоколад може по малко, и то само такъв с над 70% какао.    

Освен всичк зърнени храни (включително ориз, лимец, овес, ръж) и тестени изделия под ембарго са бобовите, всички газирани напитки, изкуствени млека, сладолед, плодове, сокове, фаст фууд, изкуствени подсладители, мед, зимнина със захар и други. За непросветените може да е изненадващо, но смятани за изключително здравословни неща като тиква и стафиди също са сред забранените. 

Основните принципи

Водещи са няколко принципа, формулирани отново от Гери Велинова: „Яж, когато си гладен - няма нужда да ядеш 3, 5 или 7 пъти на ден. Ако 2 хранения те засищат, значи от толкова има нужда тялото ти. Спри да ядеш, когато вече не усещаш глад, или когато си по-жаден отколкото гладен. Не измервай храната си и не брой калории. Ако забравиш за индустрията на обезмаслените храни и ядеш истинска здравословна храна, здравето ти ще се подобри значително. Гладуване с цел -пречистване, два пъти седмично, по 24 часа, в 2 непоследователни дни. Дайте известно време на организма, да се адаптира към режима и тогава започвайте с гладуването!“. 

От Нова година започвам 

Най-интересна беше ситуацията в групата в навечерието на Коледа. Когато всеки мисли за трапези, ти да отстраняваш от своята ред любими лакомства или просто да се настройваш да започнеш с това, не е лесно. Оказва се обаче, че можеш вместо пържени картофки да си изпържиш алабаш – на вкус е почти същото, казват опитали. Вместо сърми с ориз, може да се напълнят също с настърган алабаш или обезсолено сирене, а в мусаката картофите да се заменят с тиквички. Най-изобретателните успяват да изровят или създадат „режимни“ рецепти за палачинки, кекс или хляб без брашно и без жито. Но пък с много сметана, защото идеята е и те да са бомба от мазнини. И все пак за мнозина мисълта да прекарат празниците на диета явно не бе особено приятна, така че преобладаваха коментарите: "От Нова година започвам".

Завършваме със застраховката, че не бива този текст да се приема като препоръка за преминаване на диетата с мазни пържоли. Като всеки режим тя изисква много четене и много отговорно отношение, преди да я започнете. Скоро в "Пазарджишка Марица" очаквайте разказ от първо лице на жена, преминала през тежки болести като диабет, хипертония, Хашимото и постигнала значително подобрение.