Никой не знае колко е рибата в язовир „Студена“, дали има достатъчно кислород – предвид намаления обем на водоема и заледяването, и дали, ако умре, водата на перничанинняма да стане отровна.

Марио Антонов от Централната рибно-опазваща организация бил потърсен едва преди седмица, за да съдейства за преместването на рибата в язовир „Пчелина“.

„Има опасност рибата да умре под леда. По мое мнение тя е трябвало да бъде извадена от язовира по възможно най-бързия начин.


За мен е абсолютно закъсняла реакция. МОСВ трябва да отговаря за това рибата да бъде преместена от язовира и да не застрашава здравето на перничани“, каза Антонов пред bTV.

Той е категоричен, че в момента изваждането на рибата е невъзможно и най-рано това ще може да стане в края на февруари или началото на март. Но това е само част от проблема – в момента никой няма представа какво е количеството риба в язовира.

Всички гадаят, но точни данни няма. Не знаят и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, става ясно от думите му.

„Реално ние не знам какво е количеството риба, което е в язовира. Според мен няма опасност от погиване на рибата и натравяне. Ако имаше нещо подобно, досега щеше да има умряла риба.

Към настоящия момент няма такива констатирани, нито подаден сигнал от РИОВ, нито от Басейнова дирекция.

В случай на опасност от погиване на рибата, ние съгласуваме с МОСВ нейното преместване, ние само контролираме самото преместване, явяваме се контролен орган, всичко което се осъществява, е под наш контрол, контрол на Агенция по храните, но след съгласуване с МОСВ, които са отговорни за рибния ресурс вътре“, коментира Галин Николов, директор на агенцията.

Според Антонов обаче тази позиция е прехвърляне на топката. Експертът посочи, че отдавна е трябвало да бъде направена т. нар. „таксация“ – пуска се ток, който зашеметява рибата за кратко и тя изплува на повърхността.

По този начин се преброява и се добива реална представа за количествата. Към момента обаче това не е направено и фактите около създалата се ситуация остават неизвестни.