Скандалното намерение на комисията по изготвяне на проекта за правилник за работата на общинските съветници към ОБС Благоевград, да увеличат заплатите си най-малко до 2100 лева, изуми и колегите им от общинските съвети в Пиринско, пише struma.com.

Навсякъде в областта съветниците получават почти три пъти по-ниско възнаграждение, а съветниците в ОБС Симитли дори не получават заплати. Те получават 17 лева за сесия. При това в последните 4 години, преди това са работили без заплата, в полза на обществото.

В Петрич, където общината е в стабилно финансово състояние или поне не сме разбрали да са в колапс, за какъвто се говори в Благоевград, съветниците получават между 500 и 600 лева, в зависимост от участието им в комисии.

В Сандански съветническите заплати достигат до 750 лева, в Банско между 600-700 лева, до 500 лева получават съветниците в Разлог. Какви са заплатите на съветниците в градове като Русе например, там съветниците получават около 800 лева. Т.е. заплата над 1000 лева е рядкост.

През годините в местния общински съвет заплатите се движеха между 400 и 500 лева, а съветниците от Съветникът от ОБС Благоевгард Валери Манов и колегите му Антоанета Богданова, Василиса Валеова, Ибраим Зайденов, Георги Корчев, Анна Николова – Мазурска, Мирослав Чолев, Кирил Ваклинов и Георги Иванов решиха, че трябва да получават минимум 35% от заплатата на председателя, което е 2100 лева.

Това според част от присъстващите им се полагало и е респектираща мярка, която щяла да накара хората да уважават труда им- един път месечно присъстват на сесия и имат епизодични участия в заседания на комисиите.

Подобни мераци са наглост и безочие на фона на финансовия недоимък в общината. Същите тези съветници бяха част от ОБС гласувал единодушно заем от 8 милиона лева, който новият кмет Методи Байкушев поиска, за да спаси общината от финансов колапс, и са запознати с вихрещата се финансова криза.

Да не говорим, че има съветници, чийто гласове не сме чували в залата на общински съвет. Никаква активност от трибуната на местния парламент, никаква обществена ангажираност.

Просто 4 години получават една заплата, плюс възнаграждението им от основната им работа, заедно с разни екстри покрай участието им в общинския съвет, като например безплатно паркиране навсякъде, кадруване по места в институциите.

Всичко това обяснява стремглавата надпревара за влизане в ОБС, който както многократно съобщаваме, тази година бе композиран от разни хора, които не са познати на обществеността в града, но пък успели по познати начини да се доберат до място в ОБС, откъдето да обслужват разни лобистки интереси.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук