Въвеждаме следните противоепидемични мерки на територията на Република България. Преустановяват се посещенията на паркове, на градски градини, спортни и детски площадки на съоръжения на открити и закрити обществени места. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Правилата влизат в сила от 00:00 часа тази нощ. 


"Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите.

През контролно-пропускателните пунктове ще се пропуска преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес.

Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност, допълни, уточни Ананиев. 

"Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 8:30 до 10:30", каза Ананиев.

"Излизайки или влизайки от/в града, хората трябва да имат декларация и когато бъдат спрени от униформените на пункта да дадат декларацията на къде пътуват и с каква цел. Така те вече носят своята отговорност", заяви Ананиев.

По думите му всеки човек, който работи в друг град, трябва да вземе от работодателя си служебна бележка, че отива на работа и в какъв диапазон от време. "Тези, които отиват до болниците, трябва да покажат документ, за да го удостоверят", каза той.

"Хората, които работят извън областните градове, препоръчвам да поискат от работодателите си такава декларация. Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване. Идеята е да се намали бързината на разпространение на вируса.

Призивът е всички граждани да спазват разпоредбите. Подготвяйте си документите, за да може да бъдете по-бързо проверени на специалните пунктове", заяви вътрешният министър Младен Маринов.

"Тези мерки засега са в рамките на извънредното положение. Могат да бъдат удължени, ако се наложи", добави Мутафчийски.

"Важно е да се разбере от българите, че правим това заради здравето им. Не искаме да пречим на бизнеса. Икономиката трябва да работи, защото тя е носител на целия финансов ресурс, който отново се връща при българските граждани", заяви Ананиев.

Мутафчийски отново заговори за едно от писмата от възрастни хора, които е получил: "То завършваше с "Оставете ни да живеем", а аз бих казал - дайте ни шанс да съхраним живота ви. Заради това цял ден имаше дебат и в щаба, и в МЗ, и в МВР, както и с премиера, че би трябвало да вземем по сериозно отношение", каза той.

"Транспортът е кръвта по артериите на България. Не може да се ограничава. Дори и в държавите, които затвориха границите, започнаха да се оформят транспортни коридори. Всеки обаче трябва да има основателна причина да пътува", каза шефът на ВМА. 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!