Попълнете търсена ключова дума или фраза

Нови данни на ООН показват миграцията в Европа, ето точно колко българи са избрали да живеят в чужбина

https://blitz.bg/obshtestvo/novi-danni-na-oon-pokazvat-migratsiyata-v-evropa-eto-tochno-kolko-blgari-sa-izbrali-da-zhiveyat-v-chuzhbina_news484876.html Blitz.bg София, България 02 Февр. 2017, 15:45 2979 прочита 0 коментара
Нова карта на Европа показва къде са решили големи потоци от населението на всяка една от страните да отидат да живеят зад граница. България е на едно от челните места с 16,5% напуснали страната ни, информира БГНЕС.
Над една пета от населението на европейски страни като Португалия, Хърватия, Македония, Албания и Черна гора е избрала емиграцията.

Данните на ООН показват в проценти населението, което е решило да напусне своята родина. Най-голям в това отношение е броят на напусналите Босна и Херцеговина. Около 1,6 млн. души, родени в тази страна, през 2015 г. са живеели зад граница. Това представлява 43,3% от населението. Това число е с пет процента повече, отколкото в съседна Албания.

Великобритания е най-популярна като цел за преселване сред населението на Литва, Ирландия и Кипър. С най-голям брой свои поданици, отишли да живеят в чужбина, сред страните от ЕС е Великобритания - 4,97 млн. души. На второ място е Полша с 4,4 млн. души. През 2015 г. броят поляци, живеещи зад граница, е съставлявал 11 % от населението на страната.

Извън Германия към края на 2015 г. са живеели 4 млн. души (5% от населението), докато италианците определено са по-сдържани в това отношение - 2,9 млн. души или 4,9%.

Мащабната активност на хората за преселване е диктувана от огромните различия в нивата на доходите и жизнените стандарти между богатите страни и държавите с не толкова цветущо състояние като по-бедните членки на ЕС (сред които е и България) и другите бедни европейски страни. От нашите съседи с най-висок процент емиграция е Румъния - 17,5%, следва България - 16,5%, и Сърбия с 10,5%. Очевидно най-тежко е положението в Македония, поради което страната е била напусната от 24,8% от населението й.

Броят на мигрантите по света продължава да нараства бързо през последните години, за да достигне 244 млн. през 2015 г., при положение, че през 2010 г. броят им е бил 222 млн., а през 2000 г. - 173 млн. души.

През 2015 г. от тези 244 млн. мигранти 104 млн. души са били родом от Азия. Европа е на второ място по изселници - 62 млн. души (25%), следват Латинска Америка и Карибите - 37 млн. (15%), и Африка (34 млн. души или 14%).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам