Идеята за изграждането на нефтопровод, свързващ Дедеагач с Бургас, отново е на масата, с тази разлика, че новите планове предвиждат транспортирането на петрол от юг (Александруполис) на север (Бургас) и оттам до пазарите на Балканите и Източна Европа, съобщава гръцкото издание „Катимерини“.

Възраждането на проекта е част от по-широкия план за намаляването зависимостта на европейските държави от руските изкопаеми горива. Следователно, за разлика от миналото, идеята се ползва с подкрепата на САЩ и ЕС.

Според информацията, съживяването на проекта е в разгара си. Той е представен за първи път през 1993 г., като вариант за транспортиране на нефт от Каспийско море до България и оттам през Бургас до пристанище Дедеагач, за да бъде превозен с танкери до международните пазари, заобикаляйки Босфора.

До 2007 г. проектът беше една крачка преди началото на изпълнението си, но само 3 години по-късно беше анулиран с едностранното оттегляне на България по екологични причини.

Сега, според изданието, идеята се връща със същия маршрут, но с друга цел и с петрол в обратен поток. По-конкретно петролът от източници извън Русия ще пристига в гръцкото пристанище, което се превръща в енергиен хъб, а по тръбопровода ще се озовава в Бургас и оттам ще тръгва към пазарите на Балканите и Източна Европа.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук