Българската неправителствена организация /НПО/ Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” протестира срещу намесата на руските власти в протестен митинг в София по повод втората годишнина от убийството на руската журналистка.
Организираният от Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, с участието на Интернет-Форум „Де-зората”, митинг в София бе разтурен по нареждане от Москва, съобщават от организацията.
Лозунгите, които издигаха защитниците на свободното слово, бяха „Две години от убийството на Анна Политковская – символ на свободното слово”, „Опасна е политическата полиция (ДС) – в МВР и ДАНС”, „Европейският съюз – политически борд за България” и портрети на Георги Марков, Анна Политковская и Огнян Стефанов.
Представител на МВР уведоми коменданта на гражданската проява Петър Пенчев, че директорът на „Дом на Москва в София” се е разпоредил да бъде премахнат портрет на Анна Политковская, подпрян на стената на сградата, която е "частна собственост".
Участниците в митинга посрещнаха с освиркване заповедта. Според организацията, руските власти със своята безпардонност в България, отново демонстрират, че "нищо не е променено от съветския диктат върху продажните български управляващи, които са съгласни да бъдем днес „троянски кон” в ЕС".
Участниците в митинга са подписали обръщение до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, в което изразяват своя протест срещу пълзящата "путинизация" на България.
Те настояват за наблюдатели на Европейската комисия при разследването на атаката срещу журналиста Огнян Стефанов, опита за забрана на свободното слово в интернет и подслушването на телефони на журналисти в България от МВР и ДАНС. /БЛИЦ