Окръжен съд – Пловдив отказа да уважи искането на обвиняемия А. К. за изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека. Мярката за неотклонение задържане под стража е наложена на обвиняемия А. К. с определение на Пловдивския окръжен съд на 22 май 2021 г., като същото е потвърдено от Апелативния съд.

Спрямо обвиняемия А. К. са повдигнати две обвинения:

Престъпление по чл. 142 ал.3 т.3 вр. ал.2 т.2 и т.6 вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК - за отвличане и проявена особена жестокост към отвлеченото лице, извършено в съучастие с други обвиняеми, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор и конфискация.

Съшит ли е с бели конци скандалът с арестуваните ченгета и борци в Пловдив

Престъпление по чл. 356а вр. чл. 354а ал.1 вр. чл. 20 ал.2 вр. ал.1 от НК - за приготовление да придобие в съучастие с друг обвиняем около 500 килограма марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

С белезници пристигнаха в съда закопчаните пловдивски ченгета СНИМКИ

Настоящият състав на Окръжния съд напълно сподели извода за наличие на обосновано предположение обвиняемият А. К. да е съпричастен с първото престъпление, в което е обвинен, както и в липсата на такова за второто обвинение, което му е повдигнато. Събраните до момента доказателства не оборват, а напротив – затвърждават изводите, направени от Окръжния съд при първоначалното вземане на мярката за неотклонение задържане под стража на 22 май т.г.

Проговориха жертвите на закопчаните пловдивски ченгета

Съдът остави без уважение искането на защитата на обвиняемия А. К., отправено в днешното заседание, към доказателствата по делото да бъде приобщен телевизионен запис на интервю от 27 май 2021 т. със С. Б. – бивш директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, както и същият да бъде разпитан като свидетел. Съдът се мотивира с факта, че компетентен в случая е наблюдаващият прокурор и няма пречка това искане да бъде отправено към прокуратурата

Съдът сподели извода, че към настоящия момент не е отпаднала опасността от извършване на престъпление, а периодът на задържане под един месец не е прекомерен и не е основание за изменение на мярката.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 17 юни 2021 г. от 10.00 часа.
ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл. 16 от НПК обвиняемият се счита за НЕВИНЕН до завършване на наказателното производство с влязла в сила присъда, с която се установява противното.