Българският хелзинкски комитет, чието становище в полза на Джок Полфрийман бе посочено от шефа на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев като един от основните мотиви за решението му предсрочно да освободи австралиеца, се разграничи от собствената си позитивна характеристика за осъдения за убийството на Андрей Монов.

Председателят на БХК Красимир Кънев неочаквано заяви в ефира на БТВ, че становището било не от името на организацията, а от „негово лично име“ и се пробва да изкара, че то изобщо не било изиграло решаваща роля за решението на Калпакчиев и оглавявания от него състав на Софийския апелативен съд.

Това обаче влиза в пряко противоречие с решението на Калпакчиев, в което изрично е записано:

„Апелативният съд съобразява също така и представените и приети като доказателства положителни характеристики, дадени от председателя на Българския хелзинкски комитет, както и от пастор К. и отец П.“.

Опитът на Кънев да омаловажи в ефир ролята на БХК в предсрочното освобождаване на осъдения за убийството на студента Андрей Монов Полфрийман, вероятно се дължи на факта, че решението на апелативния съд изкара на показ уродливите задкулисни обвързаности между грантово зависима магистратска организация като ССБ и също издържащи се с грантове НПО-та като БХК, отбелязва Новини.бг.

През последните две седмици лъсна, че именно БХК е внесла парите за създаването на затворническата организация на Полфрийман.

Тя пък от своя страна бе част от работната група, прокарала промените в законодателството, позволяващи престъпниците, излежаващи наказанията си зад решетките, да искат предсрочно освобождаване от съда без посредничеството на затворническата администрация.

Лъсна също така, че Калпакчиев, който за разлика от първата инстанция – Софийския градски съд, приема характеристиката, дадена от БХК като доказателство, че Полфрийман се бил поправил, е бил обявяван на два пъти от хелзинкския комитет за „Човек на годината“. За тези задкулисни обвързаности, представляващи чист конфликт на интереси обаче, не стана и дума в предаването.