В България някои училища предпочитат да не записват ромски ученици. Други пък са отбягвани от български деца. Факт е, че днес близо 1/3 от ромските деца в България посещават "ромски училища", пише Дойче веле. 

Ирена Цукева сочи към стената, на която са окачени няколко картини. Те всъщност прикриват огромна дупка. Боята на радиаторите се лющи, касите на вратите се разпадат. "В момента правим ремонт, а до първия учебен ден остават броени дни", казва директорката на 106-то училище в София. Тя обаче е оптимистка, че ремонтът ще приключи навреме.

Фасадата на сградата също се нуждае от боядисване, но не защото старият слой боя е износен: "Вижте тези пречупени кръстове, драсканици и обидни надписи. Вече не успяваме да ги почистим", казва Цукева.

България - първенец в една мрачна класация

Това е дело на младежи от квартала, казва директорката. В нейното училище 98% от учениците са ромчета.

"През 2000 година беше приет нов закон, който позволява на родителите сами да избират в кое училище да пращат децата си. Тогава нашето училище стана атрактивно за ромските семейства от квартала, а всички останали пренасочиха децата си към по-централни училища", казва Цукева, която е свързана с това училище вече 40 години. В него тя е била ученичка, по-късно учителка, а от 15 години е и негова директорка. С времето то се превърнало в т.нар. "ромско училище".

Това не е единственото подобно училище в България. По данни на Агенцията на ЕС за основните права през последните 5 години делът на ромските деца, които посещават сегрегирано училище, се е увеличил от 16% на 29%. Така България заема челното място от общо девет страни от Южна и Източна Европа, включени в изследването на европейската агенция. "Ние нямаме право да делим децата по етнически признак. Винаги обяснявам на моите ученици, че всички сме българи, защото сме родени в България", казва Ирена Цукева.

В България предразсъдъците срещу ромите са широко разпространено явление, а политиците не предприемат нищо срещу него. Даже обратното: често те наливат още повече масло в огъня. Така например през есента на 2014 година в изказване пред парламента председателят на партия "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) Валери Симеонов нарече ромите "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни", чиито жени имали "инстинкти на улични кучки". В тази връзка през 2017 той беше осъден за реч на омразата. По ирония на съдбата Симеонов, който днес е вицепремиер, е също така председател на Националния съвет за интеграция на малцинствата.

Директорката Ирена Цукева се бори активно срещу политиката на изолация и сегрегация. Тя получава подкрепа от Росен Богомилов - единствения ромски учител в нейното училище. Днес той се е превърнал в пример за децата, но пътят му дотук не е бил никак лесен.

"След като завърших университета през 2013 година, започнах да си подавам документите в различни софийски училища. Канен бях и на интервюта за работа, но накрая винаги ми отказваха", спомня си учителят. Дори на няколко пъти аргументирали отказа си с това, че той е ром. Ирена Цукева била единствената, която го приела - при това с отворени обятия и с много надежди. Така вече от пет години Богомилов преподава в 106-то училище история и география, а от началото на септември 2018 е и заместник-директор на училището.

"Интеграция ще има, когато всички заживеем заедно"

Росен Богомилов е успял да постигне мечтата си - въпреки трудностите и препятствията по пътя. Но и на неговите ученици няма да им е по-лесно, тъй като днес почти нищо не се е променило. "Интеграцията ще се случи тогава, когато всички заживеем заедно и когато всички деца ходят заедно на училище", казва учителят и добавя, че няма как да говорим за интеграция, когато ромите живеят в т.нар. ромски квартали, а децата им ходят в т.нар. ромски училища.

Росен Богомилов и Ирена Цукева искат да дадат на ромските деца добра основа за бъдещето. Те знаят много добре, че ключът към това е образованието. От 10 години насам в 106-то училище и родителите на децата, както и други пълнолетни роми могат да наваксат пропуснатото и да завършат училище. Миналата година от предложението са се възползвали 82 души. Всички те са положили изпити, които са издържали успешно. Най-възрастният от тях е бил на 60 години.

Новата идея на Цукева и Богомилов е да назначат медиатор, който да се грижи за социалните проблеми на ромските деца и да бъде нещо като мост между ромските семейства и училището. "Случва се през зимата деца да не идват на училище, само защото нямат подходящи зимни обувки", казва директорката на училището. Затова от години тя събира дарения - дрехи и обувки за деца в нужда.