Училищата са готови за матурите. Всичко е проиграно. Това заяви в сутрешния блок на bTV образователният министър Красимир Вълчев по повод днешната матура по български език и литература. 

"Имаме резерв от квестори, отстояние между учениците и всички мерки, за да не се преписва. Нямаме проблем с броят на квесторите", каза още той. 

"Училищата са възможно най-безопасните места  - бяха затворени за два месеца, дезинфекцираха се всяка седмица. Ако всички спазват правилата, няма проблем. Дистанция и дезинфекция е ключът за безопасност", разкри Вълчев. 

"10% от училищата обхванаха трудно учениците в извънредно положение. 70% от децата учеха толкова, колкото и с присъствие в час. 1-2% са учениците, които изобщо не са участвали. Изостаналите деца ще доучват в училища.Има вариант и това да е на открито в дворовете на училищата", коментира образователният министър. 

"40 000 от 720 000 ще останат да повтарят. Някои от тях ще се включат в летните дейности, други ще повтарят годината", разкри Красимир Вълчев. 

"Трябва да сме готови учебната година да не започне на 15 септември", заяви министърът на образованието и науката.