Правото е най-желаната специалност от кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охриски". Тя е посочена като първо желание от 1226 от подалите документи, съобщи началникът на учебния отдел в Алма Матер Георги Гешев, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Те ще се борят за 300 места. 100 са местата за задочно обучение, а кандидатите там са 139. На следващо място се нареждат Публична администрация и Психология. Всяка една от тези специалности е посочена като първо желание от 591 от кандидатите. Общо 3474 са предпочели Психология, а Публична администрация - 3788. 479 пък са кандидатите за Компютърни науки. Те ще се борят за 90 места. Много са и кандидатите за Журналистика и Връзки с обществеността. Местата в тези специалности са по 30 редовно обучение и по 15 - задочно. 946 е общият брой на кандидатстващите за Журналистика, а за Връзки с обществеността - 894. Медицината също е сред най-желаните специалности в Софийския университет, въпреки че е възможността да се учи в Алма Матер е нова. Кандидатите за нея са 315.
11 308 са подали документи да се явят на изпити в СУ “Св. Климент Охридски” през тази година, а през миналата те са били 12 800. Намаляването на кандидатите се дължи преди всичко на това, че зрелостниците през тази година са по-малко в сравнение с предходната, обясни заместник- ректорът по учебната дейност доц. Мария Шишиньова. В понеделник /14 юли/ е изпитът по български език и литература. На него ще се явят 2488. Кандидат - студентите ще имат право да избират сами дали да пишат тема или есе по цитати от автори, които се изучават в училище, обясни председателят на изпитната комисия проф. Кирил Топалов. Темите ще бъдат около 15, а по-малко ще бъдат цитатите, по които ще се пише есе. Някои от авторите могат да присъстват с по две теми, добави проф. Топалов. Той беше категоричен, че ниската езикова грамотност е основната причина за по-голямата част от слабите оценки на изпита.

Най-много кандидати за Алма Матер са заявили желание да използват оценката от матурата си по български език. Техният брой е 1139. Оценката от зрелостния изпит е вход за няколко специалности във факултета по Педагогика. Кандидатите обаче задължително ще се явят и на изпит, като при определяне на класирането ще бъде взета по-високата оценка, обясни Георги Гешев. От своя страна проф. Кирил Топалов беше категоричен, че Алма Матер скоро няма да се откаже от приемния си изпит и да го замени с оценките от матурите. Аргументът му е, че Софийския университет носи отговорност за студентите си.
45 кандидат-студенти са заявили желание да се явят на 4 изпита. /БЛИЦ