7-метрова надуваема сфера, изрисувана като земното кълбо, беше инсталирана за ден в Бургас. Тя е основен символ на кампанията "Подвижна класна стая", която разяснява в пет града по българското Черноморие проблемите на климата, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Бургас.
В Бургас посланията на кампанията бяха представени от ръководителя на Представителството на Европейската комисия у нас г-жа Зинаида Златанова и кмета на града Димитър Николов.
„Подвижна класна стая” е съвместна инициатива на Представителството на ЕК в България и фондация "Тайм-Екопроекти" - част от общата европейска кампания "Направи промяна", за повишаване на обществената осведоменост относно изменението на климата и ефективното потребление на енергия.

Под мотото "Вие контролирате изменението на климата" кампанията цели да разясни по какъв начин чрез дребни промени в ежедневните ни навици всеки от нас може да съдейства за намаляване на глобалните климатични промени.
Чрез интерактивни игри, награди и занимателни презентации, инициативата е насочена основно към децата и младите хора. За възрастните са предвидени информационни материали и дискусии на място.
Допълнителна информация за кампанията "Направи промяна" може да се намери на адрес www.changer2008.eu.
Гостуването на "Подвижна класна стая" в Бургас съвпадна с Международния ден на младите хора – 12 август.
Димитър Николов поздрави Зинаида Златанова за добрата инициатива. Според него битовите неуредици и натовареното ежедневие често пречат на възрастните хора да видят ясно фундаментални за цялото човечество проблеми, като глобалното затопляне.
„Нека поне децата ни от рано да си отворят очите и да знаят, че съвсем простички неща, като вървенето пеша, рециклирането и пестенето на енергия, могат да помогнат за това да живеем по-дълго в един по-чист свят”, смята той. /БЛИЦ