Тази година нови безплатни учебници ще получат учениците от втори и шести клас. Осмокласниците също ще учат с нови учебници, но за тях ще трябва да си платят. Затова издателствата предлагат два варианта: цветни, които са по-скъпи и черно-бели – за семейства с по-ниски доходи, информира БНТ.

Учебниците за осми клас са по нови програми, затова се налага преиздаването им, а цените ще натоварят сериозно семейния бюджет. Комплектът за един ученик излиза около 200 лв. За по-бедните семейства издателствата предлагат черно-бял вариант, който е с 30% по-евтин от цветния. Това се прави за първа година.

„Смятаме, че цветният вариант е оптималният. Но за родители, които са притеснени, е по-добре да си вземат чернобелия вариант за някои учебници - там, където може да има черно-бял вариант. Примерно биологията не може да има черно-бял вариант, защото илюстрацията е много важна, но при матаматиката не е точно така. Ние смятаме, че много важно е един учител да се съобразява, както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние“, коментира Никола Кицевски, директор на издателство.

Идеята обаче предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Според мнозина по този начин се поощрява социалното разделение в училищата и се създават условия за дискриминация.

Предлагат се и интерактивни учебници, които са най-евтини. Учебниците в електронен вид струват по шест лева, докато хартиените стигат до 15 лева. В интерактивните учебници съдържанието е същото, но се предлагат триизмерни изображения. Така например в учебника по биология има триизмерен обект на човешкото тяло и на отделните части, а в учебника по история учениците могат да се разходят из древен Рим.

Издателствата уверяват, че безплатните учебници до седми клас вече пътуват към училищата в страната и ще достигнат до 15-и септември или най-много до периода, в който се прави преговор на материала от предишната година.