Кръгла маса обсъди промените в НПК, които са внесени вече в Министерство на правосъдието и ВСС. Най-съществените промени са възможността полицейски служители да разследват престъпления, използването на специалните разузнавателни средства (СРС) събрани преди досъдебното производство като доказателства, като те са позволени и в обективна обстановка, както и промени на сроковете на разследване при прекратено производство.
Ако полицаите започнат да разследват престъпления, това ще избегне преповтарянето на претърсването, заяви Валери Първанов, зам.-главен прокурор. Той даде за пример факта, че ако в момента полицаите хванат човек с наркотици, те не могат да го обискират, а го водят в районното. Предложението служителите на полицията да правят обиск се прие доста противоречиво от участниците на кръглата маса, като бе възразено, че новите промени не казват какво се случва с 550 следователи, на които се изземват функциите. Според някои представители ченгетата не са добре подготвени за разследване и ще правят грешки. Други участници в срещата изразиха лично мнение, че не е правилно министърът на вътрешните работи да определя разследващите лица.
Сроковете за удължаване на разследването в съда ще се удължават вече и от упълномощени от главния прокурор лица. Предлага се да не се броят сроковете, в които делото е спряно. Тук беше даден примера с делото срещу Димитър Желязков - Очите, което беше спирано поради проблем с адвокатите. На днешната среща Румен Ненков, експерт по новия НПК, предложи Инспекторатът на ВСС да прави анализ защо се бавят делата. Той призова прокуратурата да се задейства срещу лекарите, които издават нереални медицински свидетелства. Трябва да се въведат нови дисциплинарни методи спрямо адвокатите, съгласиха се и други участници на кръглата маса.
Противоречиво беше прието и предложението да отпадне алинея, касаеща задължителният защитник. По този начин служебният адвокат ще може да работи въпреки наличието на друг упълномощен защитник. За отлагане на дела се харчат много средства, а ако има постоянен служебен защитник това ще отпадне.
На днешната среща бе обсъден и въпроса за съкратеното съдебно следствие. Наказанието в сега действащия НПК не е справедливо, когато се прилага съкратената процедура, заяви зам.-главният прокурор Първанов. За съжаление новите промени за съкратената процедура са незначителни, почти липсват такива, недоволства Бойко Рашков, зам.-министър на правосъдието. Законите на МВР и ДАНС, които се промениха и създадоха наскоро налагат промени и в НПК, категоричен бе Рашков. Предложение към СРС-тата да се включат и дела от финансовата, данъчната и осигурителната система, за по-важните дела там.
"Какъвто и закон да направите НПК няма да реши проблемите с престъпленията. Не унищожавайте съкратеното следствие", призова Румен Ненков от качеството си на експерт. Той се противопостави мощно срещу новите промени, които "не трябва да се правят, за да се угоди на някого". "Не вярвам резултатите от СРС-тата да са важни за решаването на дело по дадено престъпление", заяви Ненков.  Според него медиите диктуват как да се развият значимите дела, което не е правилно. Експертът видя два изхода за съкратеното производство: по-меко смекчаване на наказанията, като и присъдата да се намалява с 1/3, което била световна практика. 
Новите предложения за промени са качествени, но те няма да решат проблема, заявиха участници в срещата.
Милан Николов, БЛИЦ