Емил Караниколов заяви, че отварянето на моловете е наложително, защото там прехраната си изкарват повече от 200 000 души. Това той заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет.

"Тяхното неработене и неучастие в икономиката вреди не само на техните бюджети, но и на бюджета на цялата държава. За нас е важно максимално много хора да се върнат на работа, но при строги мерки. Здравето все пак е най-важно и е на първо място", заяви той и добави, че и собствениците на моловете са съгласни с тези му думи.

"Имахме готовност от днес да разрешим работата на моловете, но преценихме, че трябва всичко да бъде добре подготвено. Моловете ще работят при спазване на изключителни правила за гражданите. Важно е всички да бъдат защитени. За икономиката също е изключително важно обаче", каза Караниколов.

"Министър Ананиев ще издаде заповед. В нея ще бъдат посочени абсолютно всички мерки. Имаме вече създадена организация със собствениците на моловете. Магазините в търговските центрове ще могат да работят, стига собствениците на магазини да искат", заяви министърът на икономиката. 

В разговора се включи и вицепремиерът Томислав Дончев:

"Работи се по т.нар санитарен протокол, който се изготвя от службите и лекарите и указва на дадено ръководство как фирмата може да работи. Такъв се готви и по отношение на детските градини. Той ще бъде приложен, когато дойде времето", каза вицепремиерът.

"Трябва да позволим на хората да продължат да живеят", заяви Дончев.

Той отговори и на въпрос за изнесените тази сутрин чатове от Васил Божков относно кореспонденцията му с финансовия министър Владислав Горанов.

"Убеден съм, че колегата Горанов съвсем скоро ще коментира автентичността на кореспонденцията. Карате ме да влизам в ролята на анализатор, което ми е неприсъщо", заяви Дончев и добави: 

"Горанов беше казал същото седмица преди това - че се е виждал с господин Божков. Всички останали интерпретации няма да коментирам", каза той.