Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетви пред Народното събрание (НС) за втория си мандат като президент и вицепрезидент.

Това се случи на тържествена церемония от 10.00 часа днес.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", това гласи клетвата.

"Уважаеми тук присъстващи, преди 5 години Вие ми поверихте отговорната мисия да работя за единението и добруването на нашата държава. Пет години по-късно вие отново ни подарихте тази не лека задача. Първите ми думи са на признателност към вас скъпи избиратели", заяви Радев.

Речта му беше прекъсната от напускането на парламентарната група на ГЕРБ."да, и на мен ми е неприятно, но това е истината", каза още Радев.

"Протестите отприщиха процеса на възстановяване на държавността. От днес ще върнем демокрацията.

През изтеклия мандат назначих три служебни правителства. Последните разкриха множество злоупотреби и доказаха, че държавата може да се управлява отговорно и прозрачно. Ще продължавам да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни", каза още държавният глава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!