Предложението на работната група, която участва в преговорите в Мини "Бобов дол" е било прието на заседанието в предприятието, което все още продължава. За това съобщи омбудсманът Мая Манолова. 
Предложението е валидно до сряда, когато ще се заседава в Министерството на енергетиката, за да се вземат някои по-цялостни решения, свързани с бъдещето на рудника, уточни Манолова.

Тя посочи, че ръководството, представители на синдикатите и работниците са се обединили около шест точки. Те се отнасят до следното: Работниците, които днес трябваше да са втора и трета смяна в рудник "Бабино" да се водят в платен отпуск, а трите дни, в които рудникът не е работил заради протестните действия, също да се броят за платен отпуск за всички онези, които са участвали. От понеделник ще започне да се подготвя за добивна работа третият участък на мините, за да се осигури фронт на въгледобив.

Участниците в срещата са постигнали съгласие и да не се завеждат персонални искове срещу участниците в стачните действия. "Каза се истината, и едната и другата страна. Тонът беше нормален и конструктивен", посочи Манолова. 

Тя допълни, че има декларирана готовност и от страна на Министерството на труда и социалната политика, и от Министерството на енергетиката, че ще се направи всичко необходимо за продължаване на въгледобива. В случай, че това се окаже невъзможно, има съгласие исканията на миньорите, свързани с трудово правните взаимоотношения, да бъдат изцяло удовлетворени, допълни омбудсманът.

Източник: БТА