Най-добрата страна в света за отглеждане на деца е Норвегия. Това показва доклад, изготвен от Световната здравна организация, медицинското списание „Ланцет“ и детския фонд на ООН УНИЦЕФ. В проучването са включени 180 държави с различно местоположение, население и финансово състояние. Като то се отнася за децата до 18 г.

За да изчислят индексите на съответните държави, експертите са взели предвид здравеопазването, образованието, социалните и семейните грижи, качеството на храната, степента на замърсяване на въздуха и водата, свободата на развитие и защитата от насилие.

Като основни проблеми са изтъкнати климатичните промени, екологичната деградация, миграцията на хора, конфликтите и голямото социално неравенство. Изследването посочва, че почти във всяка държава липсва регулация на рекламите за деца, а често те са агресивни и вредят на здравето им.В челото и на дъното на класацията:

В топ 5 на най-добрите страни са още Южна Корея, Нидерландия, Франция и Ирландия. На обратния полюс са Централна Африканска Република, Чад, Сомалия, Нигер и Мали.

Отчита се, че дори в добре развити страни, децата не живеят добре. Въпреки че през последните години има подобрение в средата за отглеждане на деца, днешните непълнолетни са изправени пред предизвикателството да имат несигурно бъдеще.

Къде е България?

България заема 45-то място в класацията, като степента на грижа спрямо децата се определя като адекватна.

За сравнение, от балканските ни съседи Гърция и Македония са с по-добър рейтинг, те заемат съответно 31-во и 40-то място. Сърбия е с близък до нашия рейтинг и е на 48-мо място, Турция е на 60-то място, а Румъния – на 80-то.

Един от основните проблеми, пред които са изправени днешните деца е замърсяването на въздуха. Оказва се, че според проучването, сме на дъното по този показател. България е на 143 място по чистота на въздуха от 180 държави.


Експертите посочват още, че доброто развитие на децата не е свързано само с пари, препоръчват на правителствата да подсигурят здрава семейна среда, безплатно здравеопазване и образование.Колко пари не достигат за децата?

Докладът показва, че милиони деца растат в страх от война, че няма да получат добро образование, както и основни здравни грижи и социални грижи.

Според изчисленията средно за всяко дете недостигат по 195$ на месец, за да може то да расте спокойно за бъдещето си. СЗО и ООН препоръчват на държавите да увеличат средствата, които отделят за непълнолетните си граждани.