Попълнете търсена ключова дума или фраза

Опасна маниакална болест подгони тийнейджърите! Подлагат се на пластики, заради...

https://blitz.bg/obshtestvo/opasna-maniakalna-bolest-podgoni-tiyneydzhrite-podlagat-se-na-plastiki-zaradi_news622238.html Blitz.bg Бостън, САЩ 23 Авг. 2018, 16:09 3536 прочита 0 коментара
Тийнейджърите се подлагат на пластична хирургия, за да наподобяват филтрираните селфита от социалната мрежа Snapchat и това може да е знак за отклонение от нормалното психично здраве, съобщават от The Independent. В допълнение към кучешките уши, Snapchat и Instagram предлагат и усъвършенстващи лицето филтри, които правят кожата сияйна и гладка, изтъняват лицето ви и променят цвета на очите. Всички тези технологии за редактиране на снимки доведоха до ново умствено заболяване, което учените наричат "снапчат дисморфия".

"Възникна нов феномен, наречен "снапчат дисморфия ", при който пациентите търсят пластични хирурзи, за да им помогнат да изглеждат като филтрираните версии на себе си", казва д-р Нийлман Ваши, директор на Boston University Cosmetic and Laser Centre.

Изследването, публикувано в JAMA Facial Plastic Surgery Viewpoint, намират за виновни приложения като Snapchat и Facetune, тъй като те позволяват на потребителите да постигнат ниво на физическо "съвършенство в своите селфита", каквото преди можеше да се види само в списания за знаменитости.


Според пластичните хирурзи, пациентите вече не носят снимки на известни личности, носят снимки на своите селфита - редактирани, за да изглеждат като перфектните версии на себе си.

Д-р Ваши казва: С малко усилия Facetune може да изглади кожата и зъбите да изглеждат по-бели, а очите и устните да са по-големи. Следва споделяне в Instagram и харесванията и коментарите започват да се трупат.

Сега милениалите се опитват да възпроизведат съвършенството в реалния живот, като търсят интервенции, които контурират скулите, изправят или намаляват размера на носа или правят лицето по-тънко.

Тъй като тези изображения се превръщат в норма в социалните медии, тези изисквания се пренасят и в реалния живот, като идеята за това, което е атрактивно по целия свят, също се променя. Това може да засегне самочувствието и да предизвика психични смущения или т. нар. снапчат дисморфия - термин, създаден от д-р Тижон Ешо, козметичен лекар.

Психичното заболяване, класифицирано в обсесивно-компулсивния спектър, е изненадващо често срещано, и засяга един на всеки 50 души, според The Independent. То се определя като телесно дисморфично разстройство, при което хората стават обсебени от незначителен дефект във външния си вид.
Честотата му нараства, тъй като съвременните млади хора се влияят от това, което виждат онлайн.

Д-р Ешо казва: "Сега ежедневно виждаме снимки чрез социалните платформи, което, разбира се, ни прави по-критични към себе си."

"Опасността е, когато тези променени снимки не са просто отправна точка, а пациентът иска да изглежда точно като този образ", допълва той.

Според проучване на пластични хирурзи, се отчита увеличение при пациенти с пластична хирургия под 30 години.

Вместо да се подлагат на оперативни интервенции, д-р Ваши препоръчва хората, страдащи от телесно дисморфично разстройство, да търсят психологически начини за справяне с проблема като когнитивна поведенческа терапия. Подлагането на операции само би влошило проблема.

"Филтрираните селфита могат да накарат хората да загубят допир с реалността, създавайки очакването, че трябва да изглеждаме перфектно непрекъснато", казва д-р Ваши.

Появата на явлението "снапчат дисморфия" идва след предишни изследвания, които сочат, че социалните медии влияят отрицателно на самочувствието и увеличават риска от проблеми с психичното здраве.

В доклад от 2015 г. на Националната служба по статистика в Обединеното кралство се посочва, че повече от една четвърт от тийнейджърите, които използват социални медии за повече от три часа на ден, имат проблеми, свързани с психичното здраве.

При пациенти, които показват симптоми на телесно дисморфично разстройство, изследователите и лекарите препоръчват допълнителен скрининг, за да се открият и третират основните причини за заболяването.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам