Национален рамков договор няма да бъде подписан и тази година, след като времето за преговори изтече. От здравната каса предупредиха, че няма да се плаща за лечението по заболявания, които не са описани в клиничните пътеки по досегашната наредба на здравното министерство.
Директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова каза, че до края на годината едва ли е възможно основните документи, по които работи касата, да бъдат променени. Според нея трябва да се предвидят пътеки за долекуване на изписаните пациенти, защото сега личните лекари не могат да поемат тази дейност.
От касата посочиха, че от средата на лятото чакат лекарския съюз да посочи 7 легитимни представители за преговори. НЗОК отказа да преговаря с БЛС с мотив, че ръководството не е легитимно, тъй като е с изтекъл мандат. Не бе прието обяснението, че за БЛС свикването на национален събор е „вътрешен проблем" и касата не може да поставя условия, свързани с него.
Това означава, че о през 2009 година лекарите ще работят по рамковия договор, подписан през 2006 година. Миналата година също не се стигна до споразумение. Проблемите сега се усложняват от сериозната опасност от недофинансиране. По изчисления на експертите на НЗОК трябва да се добавят поне 200 млн. лв. към предвидените до момента 300 млн. лв., за да се запази лечебната дейност в досегашните рамки. 
От съсловната организация пък обявиха, че са готови да започнат протести в цялата страна, но не заради липсата на рамков договор, който бил само “инструкция за работа”, а заради безхаберието на държавата към задълбочаващите се проблеми. /БЛИЦ