Задържаният преди 4 месеца с голямо количество кокаин, амфетамини и марихуана Петър К. ще продължи да пребивава в ареста, след като днес състав на Варненския апелативен отмени определение на ВОС от миналата седмица. Тогава първоинстанционният съд измени в по-лека процесуалната мярка за принуда на Петър от „задържане под стража” в „домашен арест”.
С частен протест на окръжната прокуратура определение днес бе оспорено пред въззивната инстанция. Според обвинителите, освен за притежание на голямо количество дрога, спрямо 44-годишния Петър предстои да бъде повдигнато и ново обвинение за пране на пари. Удължен е и срокът за разследване.
Пресслужбата на съда припомня, че по това дознание като обвиняема е привлечена и 25-годишната Бистра Т. При ареста им през ноември миналата година полицаите иззели от помещенията, обитавани от Петър 63,4 грама кокаин, разфасован в пакетчета. Кокаин, амфетамини и марихуана открили и при обиска на Бистра, а количествата дрога са били предназначени за продажба. Още при първоначалното задържане на тандема /на 25 ноември м. год./ първоинстанционният съд прецени, че събраните гласни доказателства и веществени материали дават основание за обоснован извод, че както Петър, така и Бистра са извършители на престъпленията за които се разследват, обясняват от съда.
Апелативната инстанция потвърди законосъобразността на първоначалните изводи на съда, както по отношение на обоснованото предположение, свързано с авторството на престъпните деяния, така и по отношение на опасността ако е на свобода, Петър да се опита да се укрие, или да извърши други престъпления. Обвинението е за тежко, умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода”, допълни апелативната инстанция и определи като неоснователни доводите на защитата, че разследващите не провеждат процесуално-следствени действия. След тези изводи апелативният съд отмени определението на ВОС от миналата седмица и потвърди първоначалната мярка за неотклонение на Петър К. Определението на Варненския апелативен съд е окончателно. /БЛИЦ