Новият случай на заразен с COVID-19 медик от Пловдив е на 63-годишна пенсионирана лекарка. Тя е работила в санаториум в Нареченски бани.

От 2 месеца обаче жената не е ходила на работа, защото санаториумът е бил затворен заради пандемията.

Лекарката е била контактна с хора, близки на заразения медик от Онкодиспансера в Пловдив. Това бе съобщено днес на брифинг на Медицинския щаб в Пловдив.

Областният управител Дани Каназирева каза, че от взетите 105 проби на медици в КОЦ до петък, когато е приключило пробонабирането, всички тестове са били отрицателни, освен тези на доктора от Онкодиспансера и на медицинската сестра.

От събота сутринта има още един случай на заразен медик в Пловдив. Той е бил доброволец в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ "Св. Георги", съобщи пък изпълнителният директор на здравното заведение д-р Карен Джамбазов. Този заразен медик е от друго звено в същата болница, но е пожелал да помага в Инфекциозна клиника.

Нито той, нито останалите лекари, които са били доброволци, не са имали пряк контакт с болни от коронавирус, но са имали контакти с хора, които са със съмнения за COVID-19.

Предстои да бъде направено епидемиологично проучване за контактните лица на този медик.

Всички медици доброволци в клиниката са били тествани. Бързите тестове са се оказали отрицателни, но тъй като лекарят не се е чувствал добре, му е направен и PCR тест, който е дал положителна пробра.

В момента той е в добро състояние и се лекува в същата клиника.

Областният управител каза още, че в социалните домове върви проучване. 559 души от персонала са изследвани. Към този момент няма положителни резултати. Остава да се направят още 100 проби и ще бъдат изнесени официалните данни.

Във връзка с представителното проучване с ELISA тестове, което започна в петък, Каназирева уточни, че екипите работят на терен. Пловдивчани имат голямо доверие на Щаба и оказват голяма подкрепа.

Над 60% от гражданите одобряват това, което правим, а тези 60% са много повече от останалите европейски страни и от това, което сме очаквали, каза още областният управител. 

За тестуването са определени 200 души от шест пловдивски болници, медици от първа линия, COVID отделенията и спешните отделения. При тях още от утре започва пробонабирането за научното изследване.

Ще бъдат изследвани 800 членове на домакинства и 200 от т.нар. рискови групи, уточни Каназирева. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ