По повод Световния ден на множествената склероза тази година на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено „Кутия за приказки”. Темата на кампанията е „Диагноза“.

Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта му е да послужи като платформа за увеличаване на информираността за тези заболявания, чрез споделяне на реални пациентски истории от България. По време на събитието експерти в областта на неврологията ще ни запознаят с важни аспекти, свързани с диагностиката и лечението им.

Множествената склероза е често заболяване на централната нервна система (мозъка и гръбначния стълб), засягащо около 2.9 милиона души в света и около 5000 в България. Оптичният Невромиелит, е рядко заболяване, което може да дебютира със симптоми на Множествена склероза и обратно. Вероятно в България има 60 до 80 пациента, като разграничаването на двете заболявания (точната диагноза) е от решаващо значение за резултата от лечението.

Множествената склероза се категоризира като хронично прогресиращо автоимунно заболяване на централната нервна система и засяга хора още в млада възраст - най-често между 20 и 40 години, в периода, когато градят кариера и семейство. Именно това подчертава и социалната значимост на болестта.

В контекста на Световния ден на множествената склероза, събитието на 28 май ще подчертае важността на ранното разпознаване на симптомите на това заболяване и разграничаването му от Оптичния Невромиелит.

Основната мисия на „Кутия за приказки” е да акцентира върху ранната диагностика и лечение, като по този начин ще насочи вниманието към необходимостта от по-добра осведоменост сред младите и техните близки. В рамките на събитието Дарин Ангелов и Евелин Костова ще разкажат две истории на пациенти с множествена склероза и оптичен невромиелит.

Историите целят да покажат както предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и техните семейства, така и начините, по които ги преодоляват и намират подкрепа. По време на събитието Академик Иван Миланов, Председател на Българското Дружество по Неврология, ще сподели новости свързани с лечението и диагностиката на тези заболявания.

Медийното събитие ще се проведе на 28 май (вторник) от 15:30 часа в галерия „Нюанси“, ул. „Иван Денкоглу“ 42 в София.