Буферен паркинг за около 60 камиона ще бъде готов до средата на идната седмица в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе. Това съобщиха от областната управа в крайдунавския град.

Временният паркинг се намира в района на териториалното поделение на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Целта е да се намалят опашките от камиони по пътните платна на международния булевард "България" и в участъка между Русе и Мартен.

Буферен паркинг бе разкрит вчера и от община Русе. Той е за 80 тежкотоварни автомобила и се намира край международния булевард "България".

От областната управа информират, че причината за интензивния трафик през граничния пункт е, че в страните от Европа има коридори, които ограничават движението на товарни автомобили. 

Камионите, които се движат транзитно, могат да преминат българо-румънската граница само през пунктовете при Русе и Видин.

От областната управа съобщиха, че при наличието на голям брой тежкотоварни автомобили, идващи от Южна България, превозните средства ще бъдат спирани в областите Стара Загора и Велико Търново. Така няма да се образуват километрични опашки край Русе.