Повече от 10 акта за повече от 6 000 лева са съставени на сватбари в пловдивския квартал "Столипиново" заради високи децибели в късните часове.

През летните месеци на ден се правят по 20 сватбени тържества. По сигнали на граждани за силна музика се извършват съвместни проверки на общинския инспекторат, полицията и регионалната здравна инспекция.

През лятото сватбите в "Столипиново" нямат почивен ден. Правят се и в делник, и в празник.

"През тия две години, през които беше пандемията, имаше ограничения - не се правеха такива сватби често в квартала, но сега вече, след като се отпуснаха мерките, започнаха да се връщат от Западна Европа, от Германия и сигналите са ни за шум по време на няколко сватби на ден", казва Иван Стоянов, кмет на район "Източен"

В разгара на лятото в "Столипиново" се правя по 20 сватби на ден. Тук, в квартала има пет сватбени салона.

"Правим, това е нашият адет. Ние обичаме сватбите, ние обичаме музиката", казва Гюл.

Кратка разходка из улиците в "Столипиново" показва, че сватбарският дух е завладял квартала. 

"Ще правим сватба днес. Правим салатите, мезетата и ще посрещнем хората. Жива музика сме хванали, ще идват, 2-3 часа минава и после - "Довиждане!" В 10 часа приключват, щото не дават полицаите - идват, казват момчета "Дотук!" и тва е", казва Красимир Асенов пред БНТ.

В една от последните проверки са участвали и инспектори от РЗИ, които са замерили нивото на шума.

"Издали са колегите протокол, изпратен е на полицията - те ще си предприемат мерки", казва д-р- Цвета Иванова от РЗИ-Пловдив.

В последно време в квартала, освен от семейни тържества, тишината се нарушава и от друга тенденция.

"Има една такава мода, че чрез определена сума може да си поръчаш две тонколони, да седнеш пред една маса вънка пред блока и да ти свирят за един час", разказва Иван Стоянов, кмет на район "Източен".

При извършени проверки от полицията са иззели пет тонколони. През месец юли в полицейското управление в квартала са получени общо 193 сигнала за нарушение на нощната тишина.

Иначе, в Закона за защита от шума в околната среда е регламентирано, че  физическите лица се наказват с глоба от 100 до 300 лева при първо нарушение. При последващи нарушения от 500 до 1000 лева. За юридически лица глобата е от 200 до 2000 при първо нарушение и от 2000 до 5000 – при последващи.

Има и още по-строги санкции за нарушения на този закон, свързани с превишаване на граничните стойности на шум. Тогава физическите лица се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции в размер от 1000 до 3000 лв. При повторно нарушение по ал.1 физическите лица се наказват с глоби от 2000 до 6000 лв., а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции в размер от 4000 до 10000 лв.

Шумът атакува почти всички органи и системи на организма и влошава качеството на живот на хората. Той води до сериозни последствия за здравето на човека, проявени със сърдечно съдови заболявания, високо кръвно налягане, язви на стомаха, смущения в обмяната на веществата, повишаване нивото на мазнини в кръвта, риск от хиперфункция на щитовидната жлеза, намаление на слуха, понижаване на защитните сили на организма, риск от астма и злокачествини тумори, безплодие и негативен ефект върху плода, когато жената е бременна. Всичко това е записано в сайта на РЗИ, така че всеки може да се информира.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук