Пандемията от COVID-19 свали цените на почивките по морето. Морската ваканция излизаше най-скъпа през август, ранни записвания обаче „обещават” значителни намаления, предаде Нова телевизия.

Цените в големите курорти по родното Черноморие са намалели с от 30 до 50 на сто, докато по-малките населени места на юг по морето нощувките са с около 15-30 % по-евтини. За първа година Черноморец посреща основно български туристи, като цената на престоя е „по джоба” на нашенци.

"В момента нощувките се движат между 15 лева и 35-40 лева за легло, в зависимост от това какво се предлага към цената на нощувката. Ако е 15 лева, това означава, че получавате просто едно легло в стая, но ако е от 40 и нагоре лева би следвало в цената да имате повече лукс, да имате включена храна", коментира хотелиерът Диана Колчева.

Докато през миналия август един от малките хотели в Черноморец е бил запълнен, тази година едва 95 на сто от базата е пълна. Все още могат да бъдат направени резервации за разгара на сезона на добри цени. Хотелиерите предлагат и допълнителни отстъпки при наемането на стая за по-дълъг период. Почиващи разказват,че при избора на хотел са се водили основно от цените.

В парти дестинация номер едно у нас – Слънчев бряг, са отворени 30 % от местата за настаняване. И тук хотелите, които досега са обслужвали главно чужденци, това лято работят предимно с българи.

Комплексите предлагат освен ол инклузив изхранване и редица допълнителни екстри като безплатни чадъри и шезлонги, атракциони. От бранша съветват да се следят внимателно за цените не само в онлайн платформите, но и на рецепцията на хотелите. Според тях е много важно да се сравняват цените на една и съща категория хотели.

Темата за спада в цените по морето коментира и туроператорът Антония Чомполова.‘’Тази година
пролетните намаления са активни и в момента.

Те са от 10 до 30 %”, обясни тя. Данните показват, че семейство с две деца би платило 2800 лв. за 7 нощувки в хотел на първа линия в „Слънчев бряг” след 24-и август. За същия период в Созопол 7 дни със закуска и вечеря би струвало на 4-членно семейство 700 лв. по-малко.