Управлението в София последните 10 години е развитие в застой и затова столицата има нужда от промяна. Това каза председателят на Градския съвет на БСП - София и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов в интервю за по тв "Европа".

"В София има огромно недоволство, в София има апатия от това управление. Ако трябва да го характеризирам с две думи - то е развитие в застой последните десет години. София има нужда от промяна за една друга перспектива. Миналата година пък и тази година на Градската конференция една думичка е много важна - консолидация", посочи Паргов.

По думите му това е консолидация на лявото, на партията преди всичко и на онази част от обществото, която иска промяна. "И в случая потенциална възможност за такава консолидираща фигура е самата кандидатура на Мая Манолова", заяви още Паргов.

Той посочи, че Димитър Делчев, който е с политически виждания дясно-център подкрепя Мая Манолова.

"Наясно съм, че БСП сама на този етап не може да спечели избори в София предвид 30-годишните нагласи. За 30 години БСП два пъти е била на балотаж - 1995 и 2003 г. и тези два пъти го е правила по начин, който е представял на обществото кандидатура, която е била по-широко подкрепена.

В случая една такава кандидатура на Мая Манолова наистина може да събере потенциал отвъд възможностите на БСП. София е предимно дясно и центристка", заяви още Паргов.

По думите му издигането на една кандидатура от Инициативен комитет не е нещо ненормално, както и подкрепянето й от политическа партия също не е необичайно.

"Още повече, че назад в годините БСП все пак със своя дългогодишен опит е пробвала различни модели на участие в местната власт, включително модели, в които се издига и се подкрепя гражданска кандидатура", допълни още той.

На въпрос дали БСП няма достатъчно сили да издигне собствен кандидат, Калоян Паргов изтъкна, че за да може да се успее в София и да се наложи промяната трябва да се работи умно.

"Трябва стратегията да бъде малко по-различна от стандартната. Няма защо колегите от ГЕРБ да се сърдят, все едно сме Левски и ЦСКА и ЦСКА е взела Меси. Обвинението е "ама той не е българин"", допълни още той.

Във връзка с твърдението на Мая Манолова, че няма да има собствена листа, Паргов посочи, че на 27 октомри ще се види разположението на политическите сили.

"Формирането на бъдещо мнозинство е ключово за един кмет, защото без такова, колкото и да е популярен кметът, няма как да управлява.

Мнозинството в Общинския съвет дава зелена светлина на една или друга политика, на едно или друго намерение на един кмет, но мнозинството в общинския съвет не би трябвало да бъде гумен печат, както досега", допълни още Калоян Паргов.