Управляващата партия в Русия, която подкрепя президента Владимир Путин - "Единна Русия", запазва парламентарното си мнозинство след изборите въпреки загубата на над една десета от подкрепата си, сочат частични резултати в понеделник, цитирани от Ройтерс.

При преброени 64% от бюлетините Централната избирателна комисия заяви, че "Единна Русия" е спечелила близо 48% от гласовете, а най-близкият ѝ съперник - Комунистическата партия - около 21%, пише Инвестор.

Въпреки че се равняват на категорична победа, резултатите изглеждат като малко по-слабо представяне за "Единна Русия" от последните парламентарни избори през 2016 г., когато партията спечели малко над 54% от гласовете.

Подкрепата на партията бе подкопана от дългогодишни проблеми с жизнения стандарт в страната и обвинения в корупция от затворения критик на Кремъл Алексей Навални, както и от тактическа кампания за гласуване, организирана от съюзниците на Навални.

Критиците на Кремъл твърдят, че изборите са били фалшифицирани. Според тях "Единна Русия" би се представила по-слабо в честна надпревара, като имат предвид предизборната репресия, която забрани движението на Навални, забрани на съюзниците му да се кандидатират и атакува критични медии и неправителствени организации.

Избирателните органи заявиха, че са анулирали всички резултати в избирателните секции, където е имало очевидни нередности, и че изборите като цяло са били честни.

Изглежда малко вероятно резултатът да промени политическия пейзаж в страната, като Путин, който е на власт като президент или премиер от 1999 г. насам, все още доминира преди следващите президентски избори през 2024 г.

Самият той все още не е обявил дали ще се кандидатира. 68-годишният президент остава популярна фигура сред много руснаци, които му приписват заслугата, че застава срещу Запада и възстановява националната гордост.

Частичните резултати показват още, че Комунистическата партия завършва на второ място, следвана от националистическата партия Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР) с около 8% и партията "Справедлива Русия" с около 7%. И трите партии обикновено подкрепят Кремъл по повечето ключови въпроси.

По всичко изглежда, че в парламента ще влезе и нова партия, наречена "Нови хора".