Луканката и пастърмата ще станат български патент. Специален знак ще отличава истинската луканка от имитациите. Патентът ще се отнася за шест вида луканки и за четири месни деликатеса.
Документите за запазване на марките вече се подготвят от сдружението &quot;Традиционни сурово-сушени месни продукти&quot;. След като патентът за луканките бъде получен, марките &quot;Панагюрска&quot;, &quot;Смядовска специална&quot;, &quot;Търновска&quot;, &quot;Трапезица&quot;, &quot;Троянска&quot; и &quot;Чумерна&quot; ще могат да се произвеждат само от членове на сдружението, съобщава &quot;Стандарт&quot;. <br /> <br /> Те ще са длъжни да спазват всички изисквания за качествено и безопасно производство. Само 27-те фирми от сдружението ще имат право да пускат и продукти с името &quot;Пастърма&quot;, филе &quot;Елена&quot;, роле &quot;Трапезица&quot; и врат &quot;Тракия&quot;.<br /> <br /> В означените със знака на сдружението, а по-късно с логото на Евросъюза за храни с традиционен характер, няма да могат да се влагат изкуствени добавки. Соята и синтетичните подобрители ще са абсолютно забранени.<br /> <br /> Панагюрската луканка например ще се прави от 60% телешко или биволско и 20% нетлъсто свинско месо. Ще има таван за солтта, а допълнително ще могат да се добавят само черен пипер и кимион.<br /> <br /> Рецептите са много близки до някогашния Български държавен стандарт, обясни Павлина Лилова от Асоциацията на месопреработвателите в България.<br /> <br /> Около средата на юли документите за регистрация ще бъдат подадени към земеделското министерство. След това те ще бъдат изпратени в Брюксел. Очаква се първите продукти по новия патент да започнат да се произвеждат след година и половина. /БЛИЦ<br /> <br />