В Истанбулската конвенция има безспорни неща, но нас ни притеснява небрежно въведената дефиниция за пол, социален пол и изискването за грижа да бъдат разрушавани стереотипните роли на мъжа и жената в обществото. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов.

Ако едно общество реши, че някой е жена, той става жена, ако реши, че е мъж, той е мъж – така ли излиза? Има нужда от отправни точки, които крепят обществото такова. Крайният либерализъм се стреми всичко нормално да го представи като ненормално, а всичко аморално като нормално. Не искам да им даваме възможност да развяват и Истанбулската конвенция като знаме, заяви Веселинов. Ако говорим за стереотипа, че жената трябва да стои в кухнята, аз съм съгласен, че този стереотип трябва да бъде разрушен, съм против разрушаването на стереотипа, че мъжът и жената са бащата и майката в едно семейство, посочи депутатът.

Модерният свят стана толкова модерен, че е антихуманен, добави той. Според журналиста и съосновател на Българския хелзинкски комитет Юлиана Методиева темата не е третият пол. Темата е насилието срещу жените, което конвенцията настоява да бъде инкриминирано, за да може да бъде разследвано адекватно и да бъде наказан насилникът. В момента жените, които са жертва на насилие, се страхуват да подават сигнали, заяви тя. По думите й защитата от насилието включва и участниците в еднополови бракове.