„Блиц“ отново позна. Манипулацията с „Пандора пейпърс“ относно Пеевски е скалъпена от „разследващия“ журналист Чобанов от „Биволъ“ и раздухана от медиите на кръга „Капитал“.

Дългото подготвяне на аудиторията, че видите ли имало двама политици с офшорни фирми, бе направено само за да се внуши на читателите чувството за непрозрачност, милиони укрити доходи и прочие грехове, преди да се извади името на Пеевски.

Естествено на Пеевски, то ако беше някой друг щеше да е изненада. Добре изработена манипулация, защото да притежаваш офшорни фирми не е престъпление, а още по-малко такива, които не са осъществявали дейност. Каквато е и истината.

Но тази истина не ползва манипулаторите, затова трябваше подгряване на аудиторията с всякакви чуждестранни примери и предположения преди изваждането на самите факти. А фактите са прости.

Няма никакви документи в „Пандора пейпърс“ за покупка на активи или за парични трансфери от или към офшорките на Пеевски. Няма, защото такива не са правени. Фирмите не са били активни, а и видно от извадените документи, са и прекратени. Това са фактите.

Всичко друго са манипулации, неверни твърдения и елементарни инсинуации, с цел да се изопачат фактите. Защото „милиони укрити активи“ има само в главата на Чобанов.

Апропо, житието и битието на Чобанов също не е прозрачно и светло, но това ще е тема на друго разследване. Защото когато неморалните започнат да ни учат на морал, перверзията вече е пълна. 

Делян Пеевски направи изявление до медиите, в което обясни ясно – двете дружества (става въпрос за Verom и IGWT Limited, сочени в сайта на Чобанов „Бирд.бг“ като офшорките на Пеевски) не са имали никаква дейност, не притежават активи и не са сключвали сделки, като същите са дъщерни на друго офшорно дружество, в което бившия депутат от ДПС има пряко участие и което е декларирал надлежно. Видно от търговския регистър, двете офшорки нямат участия и в български дружества.

Който иска да го проверява, тук новина няма. Същото и по отношение на твърдението за несъвместимост – през 2013г. Пеевски бил директор на някаква офшорка, според един неподписан нито от него, нито от който и да е друг представител на същата фирма сертификат. И това са в кратце големите новини, които медиите на Прокопиев разпространяват истерично от сутринта.

Поредния медиен балон, раздуван от кръга „Капитал“ с помоща на „разследващия“ Чобанов. Не може да не се запитаме, доколко офшорни дружества без дейност въобще биха представлявали интерес за „Пандора пейпърс“ и не е ли всичко това активно мероприятие на до болка познатите ни вече родни манипулатори. Явно е.

А че мероприятието е предварително планирано е повече от видно. Вчера вечерта Чобанов каза името на Пеевски по ТВ1, посреднощ качи няколкото документа, а рано сутринта всички съпридружни на „Капитал“ медии вече бяха със статии по темата. Не се забавиха и коментарите на политици, като Румен Радев например.

И призиви да се проверява от НАП, КПКОНПИ и т.н.. Ами да се проверява, ако има въобще какво да се проверява. Самият Пеевски заяви – нямам притеснения от проверки, защото няма нищо нередно.

Но не можем да не запитаме също, кога ще се проверяват и офшорките на Иво Прокопиев например. Или офшорките на бившия финансов министър в служебния кабинет Асен Василев. Или както и до сега, ще делим офшорките на добри и лоши. И тези на Прокопиев и Василев са добрите офшорки, а на Пеевски – лошите.