„БЛИЦ“ научи, че рекетьорските сайтове „Биволъ“ и Bird, списвани от разследвания за злоупотреби във Франция „журналист“ Атанас Чобанов, готвят нова партенка за бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

Целта е да бъде употребено името му в нашумялата от неделя насам нова база данни „Пандора пейпърс“, съдържаща имена на офшорни компании и данни за скрити авоари, притежавани от политици и бизнесмени по цял свят.

Идеята била офшорна фирма да бъде представена бомбастично като част от тези разкрития, както и да се тиражира инсинуацията, че едва ли не Пеевски е осъществявал чрез нея някаква дейност.

Индикация за това е анонс във фейсбук на Bird от събота, в който е поместена снимка на Пеевски и текст, че името му фигурирало в офшорните регистри. Само няколко часа по-късно обаче публикацията беше изтрита, защото явно режисьорите на спектакъла са решили, че три-четири дни трябва да „подгреят“ с намеци и дълбокомислени анализи, кои са тези „двама бг политици“, чиито имена са в „Пандора пейпърс“.

И наистина, днес медиите от кръга „Капитал“ се заеха усилено да спекулират как ставало дума за „укриване на богатство в офшорни сметки“ от родни политици, за милиони и милиарди, като разбира се в коментарите под материалите дежурно се споменава и името на Делян Пеевски.

За съжаление на конспираторите обаче се оказва, че съспенсът им няма да има никакъв ефект, защото става дума за прекратена фирма без абсолютно никаква дейност, без парични преводи и без никакви активи и именно поради тази причина няма как Пеевски да бъде пришит към „Пандора пейпърс“, където вече се въртят имената на краля на Йордания, бившият британски премиер Тони Блеър, емира на Катар, премиера на ОАЕ, чешкия министър-председател Бабиш, певицата Шакира, Елтън Джон, Хулио Иглесиас или футболиста Хосеп Гуардиола, притежаващи активи в офшорни дестинации или закупували недвижими имоти по света чрез офшорни компании.

Това обаче съвсем не може да се каже за новоизлюпеният „харвардски“ политик Асен Василев, прочул се с незаконните „черни списъци“, ограничили правата на десетки български граждани и фирми. Припомняме, че през месец май тази година „Легия Антимафия“ разкри, че бившият служебен финансов министър има отношения в цели три офшорни компании  - „Акселберт“ и „Невек капитал партнърс“, регистрирани на Вирджинските острови и „Лессно“ ЛЛС, щата Делауеър.

В допълнение се оказа, че фирмата на Василев „Everbread“ в Англия, е фалирала и е завлякла кредиторите с цели 9 млн. британски паунда, а съдружникът му Мортен Лунд, датски предприемач, го определи като обикновен измамник, откраднал разработения софтуер, който впоследствие продал на китайци.

Така че с голяма доза вероятност именно Асен Василев ще се окаже скандалният бг политик в „Пандора пейпърс“, укривал активи и авоари в офшорни компании, а печатът за „почтеност“, който сами си слагат напоследък с Кирил Петков, може да им изиграе лоша шега, особено ако се окаже с офшорен привкус. Дали името му ще бъде оповестено от Чобанов и компания, предстои да се разбере, но дори и да бъде прикрито, фактите за него говорят сами по себе си. 

Що се касае до бившият депутат от ДПС, манипулаторите и кукловодите от кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев, колкото и да се напъват да го пришият към тази нова дъвка „Пандора пейпърс“ със спекулации и инсинуации, които старателно разпространяват от неделя насам, то истината за фирмата, която ще извадят, няма да им свърши никаква работа. Или казано просто, поредният много шум за нищо.