Президентската институция е замислена да решава кризи. Тя не е замислена да ги създава. И децата знаят, че новата партия е президентска партия и тя има за цел да вземе избиратели от целия спектър – ляво и дясно и тя е промотирана от една много агресивна медийна група. Това заяви Йордан Цонев от ДПС, цитиран от БНР.

По думите му зад новата партия стои кръгът Капитал. „През 2009 година със същата агресия и същият кръг задкулисие наложи ГЕРБ и Бойко Борисов. За това имам признание от самия кръг. Кръгът „Капитал“, идеологът е Иван Кръстев, изпълнителят е Иво Прокопиев“, уточни Цонев. По думите му и тогава са били ребрандирани още няколко партии като ДБ, градската десница.

Цонев посочи, че именно президентът е назначил за министри Кирил Петков и Асен Василев, които са от този кръг.

"Кирил Петков участва в създаването на предишния десен проект, произтича от този кръг, има бизнес връзки, политически връзки, вижда се с тези хора, тези хора стоят зад този проект. Президентът си е осигурил медиен комфорт контролира голяма част от медийния мейнстрим и това е видно от това, как се промотира този кръг в последните 4 месеца", каза още Цонев.

"Добре е да има нови проекти, лошо е да не знаеш кой стои зад тях. Хората трябва да направят своя информиран избор", посочи зам.-председателят на ДПС и уточни, че Пеевски е имал 3 медии.

„С нашите кандидати искаме да покажем нашата визия за президентската институция. Искаме и да покажем на обществото, че ДПС също има програма с общоевропейски акценти. Нито едно име още не сме завъртели. За нас Румен Радев не е удачната кандидатура за решаване на кризите, той не стои в конституционната рамка“.

"Която партия сечели изборите трябва да представи програма, да представи реформи и да ги покаже на другите партии и ако съберат 121 депутати да правят кабинет. Това е смисълът на политиката. Няма лоши партии има лоши хора, няма корумпирани партии, има корумпирани хора", заяви още той.

По думите му авторитарният модел на Борисов е бил заменен от авторитарния модел на Радев със същите методи.

Според Цонев има няколко условия, за да може ДПС и ГЕРб да участват в коалиция - изпълнителната власт и всички държавни органи да не бъдат използвани като бухалка срещу бизнеса, да има програма за ускорено икономическо развитие, която да почива на европейските принципи", посочи той.

По отношение на новата формация, Цонев допълни, че не е нормално някой да иска сертификат за почтеност и да казва кои хора са почтени и кои не.