На балотажа за кмет на Пещера в неделя ще се явят кандидатът на ГЕРБ Николай Зайчев и Йордан Младенов от БСП.
Николай Зайчев има силни аргументи да поиска за втори път доверието на съгражданите си. В неговия мандат Пещера се промени, безработицата е сведена до минимум, а доходите на работещите в градчето растат.  
 Кандидатът на ГЕРБ има изграден и работещ екип, който знае всеки проблем на Общината и ясен план как да ги реши. Зайчев има редица започнати проекти и работи по нови. Победата в неделя е гаранция, че развитието на Пещера ще продължи. Зайчев знае как да го направи, защото вече го е правил. Има и подкрепата на правителството за важните инфраструктурни проекти, които Общината не може да реализира със собствени средства.

Кой е опонентът на Зайчев?


Странна и доста безпринципна червено-кафява коалиция около кандидата на БСП Йордан Младенов. В подкрепата, която заявиха за Младенов, местните структури на НФСБ и ВМРО няма никаква логика. Двете патриотични партии от години твърдят, че политиката им е в център-дясно, а на национално ниво те са партньори на ГЕРБ в управлението. В Пещера обаче явно става дума за други интереси.

Как са разпределени силите в предстоящия вот?

Зад кандидата на ГЕРБ застават с подкрепа СДС, ДБГ и БЗНС и „Александър Стамболийски“. Николай Зайчев има подкрепа, както от автентични десни формации в лицето на СДС и ДБГ, така и от формации в другата част на политическия спектър.

За да разколебаят избирателите от противниковия лагер пуснаха фалшива новина, че Местната коалиция ( ВМРО-БНД, СДС, ДБГ, БЗНС, АБВ и НФСБ ) застава зад кандидата на БСП. Тя обаче бързо беше опровергана от повечето коалиционни партньори.

С подкрепа към кандидата на БСП останаха единствено ВМРО и НФСБ. Според  запознати с политическия живот в родопското градче сближаването със социалистите и направената договорка на ВМРО и НФСБ за подкрепа на кандидата на БСП е предизвикало сериозно сътресение в националните ръководства на патриотите. Приближени до централите на двете формации очакват те да променят позицията си и да окажат подкрепа на десния кандидат, който по подразбиране се припознава за фаворит от симпатизантите на патриотичната кауза.
За балотажа в неделя обаче Николай Зайчев разчита основно на подкрепата на хората от Пещера и селата в общината. Кандидатът на ГЕРБ не участва в партийни договорки и застава пред съгражданите си с открито лице. Очаквам за мен да гласуват всички, които искат да видят Общината просперираща, а Пещера – красив град с удобни улици и тротоари и достъпна среда, в които всички местни хора искат да отглеждат децата си, казва кандидатът на ГЕРБ. И посочва аргументите, защото никой не може да отрече, че с работата на Зайчев и екипа му в Пещера се случиха много добри неща:

Изграден бе нов околовръстен път, който изведе част от трафика от центъра на града.

Въведено е и видеонаблюдение на територията на общината, което подобрява сигурността и намалява опасностите по пътищата

Администрацията стана достъпна и работи в услуга на хората

Бизнес средата е значително подобрена, което осигури нови инвестиции и още работни места

Десетки сгради са санирани със средства от националната програма за Енергийна ефективност

Местната власт работи ефективно с правителството и основните министерства и национални институции, което гарантира, че Общината ще продължава да печели проекти и да се развива.

Какво предстои?
Ако получи отново доверието на съгражданите си на балотажа в неделя, Николай Зайче гарантира:

-   Подобряване на жизнената среда за нашите села и за града
-   По-добро образование чрез въвеждане на иновации в учебните заведения и дуални форми
-   Цялостна подмяна на уличното осветление с икономично LED осветление
-   Обновяване на два от големите квартали на Пещера – „Изгрев“ и „Сахата“
-   Асфалтиране на улиците, за които вече има изработени проекти
-   Осигуряване на спокойни старини на възрастните съграждани и чрез изграждане на Старчески дом, за който процедурите вече са стартирани
-  Развитие на територията на старата казарма и създаване на Технопарк.
 
За да се развива Пещера и да не се поставят в риск вече стартиралите проекти с политически експерименти, изградени на съмнителна основа, верният избор в неделя е Николай Зайчев с №43.