Петко Петков от пловдивското туристическо дружество “Еделвайс” е на 90 години. Въпреки възрастта си няма сериозни болежки, активно участва в живота на дружеството и не е пропуснал мероприятие. 

Известният пловдивски планинар Николай Добрев, мс по туризъм, разказва за него: ”Това е най-отговорният турист сред нас! Всички го обичаме и ценим като златна мина. Отнасяме се с уважение към него, защото има какво да научим - заключава Добрев и бърза да допълни: - Той е син на активния деятел по туризъм под тепетата Ангел Петков. Често по различни поводи още го споменаваме като образец за подражание.

Носител на много награди, между които “Отличник на БТС”. Преди да почине, проучи историята на туристическото движение в Пловдив, но за съжаление, повечето от нещата са изчезнали, което е много жалко”, въздиша Добрев.

От години Петко е смятан за едно от лицата на пловдивския туризъм, редовно срещан по планинските пътеки и винаги има какво да разкаже за конкретния маршрут

Първата му членска карта в ТД “Еделвайс” е от преди 1960 г. и не се разделя с нея и до днес. Постепенно от дружеството му възлагат да води учебно-спортната дейност, през която преминават хиляди младежи. Често е единствен ръководител, а почти няма група под 40 души.

Най-често е изкачвал връх Мусала. Другите ни планински върхове значително “отстъпват” на балканския първенец, но е обиколил всички -Вихрен, Ботев, средногорския Богдан, родопския Персенк, Черни връх и други. Но никога не е броил изкачванията, защото не му е интересно! 

Има безкрайно много награди и заслужено е определен за турист ветеран на ЦС на БТС, носител е на златната значка “100-те национални обекта”, покорител на всички планински върхове и др. 

Целия си трудов стаж изкарва в пловдивския апаратурен завод, а за труда си неведнъж е получавал похвали пред колектива, но отказва да говори за тях, понеже не било времето.

А и тогава не му било трудно да организира жадните за преходи младежи до близките хижи “Здравец”, “Чернатица”, “Руен”, “Гонда вода”, “Брянощица”, “Равнища” и др. Те вече ходят по планините сами или по групи. Обаждат му се от време на време, а на него му става драго, че е успял да ги накара да заобичат майката природа. 

Преходите в родния край какво да ги броим, те са много, но интересен е “По стъпките на Апостола на свободата”, правим го редовно всяка година, заявява Петков.

Той не крие и тревогата си относно бъдещето на туризма в града. Запалил е по планинарството хиляди и сега това им е любимото хоби, “но не искат да се ангажират трайно с организационна дейност”, споделя той. Разбира ги, днес светът стана къде-къде по-динамичен, по-материален и личности като него - с “обществена кройка”, остават в миналото.

“А за туризма се иска душа и истинска отдаденост, както в любовта”, мъдро заключава събеседникът ми.

Андрей Андреев-РЕДКИН, Пловдив, тур. д-во “Еделвайс”