За съжаление отново чуждите служби трябва да открият, че имаме поредния шпионин в България. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков по повод шпионския скандал около Руската църква у нас. 

Гоним предстоятеля на руската църква в София и още двама...

По думите правителството и в частност премиерът акад. Николай Денков много подкрепят българската православна църква.

"Видях, че някои се опитват да използват това правителство срещу църквата, напротив, едно от първите решения на правителството беше да възстанови бюджетът на Рилския манастир, въобще работата с църквата е конструктивна.

Проблемът е когато чужди държави използват под прикритие ролята на човек, който трябва да вкарва надежда, любов към вярващите и да го използват за шпионин", посочи още Петков. 

Според него е пропуск на ДАНС, че служителите на Руската църква са експулсирани едва сега, а не по-рано. 

"Ако днес вече знаем, че той е бил шпионин на руските служби, той е бил шпионин на руските служби от 5 години. Докато не заработят българските служби по истински начин, националната ни сигурност е под риск.

Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби", посочи още Кирил Петков. 

"ИТН са абсолютно деструктивни. То даже сега не мога да различа кои са от Възраждане и кои от ИТН. На нас ни трябват 160 гласа за конституционната реформа", заяви бившият премиер.

Петков намекна, че може да има сериозни промени в кабинета при ротацията и освен с нов премиер, да осъмнем и с някой и друг нов министър.

"Имаме ясна уговорка, че всеки министър, който трябва да бъде сменен, трябва да бъде в съгласие с двете партии и само тогава да бъде сменен. Надявам се уговорката да се спази", заяви той. 

"След КПКОНПИ шансът ни с Нидерландия се увеличи с много проценти. Миналата седмица бях в Австрия и говорих три часа с хора от там. Ще се борим от декември да сме в Шенген", каза той.

"Имаме крайна точка - върховенството на закона, следващата голяма стъпка е върховенството на закона", припомни лидерът на ПП. Според него с промените в конституцията, в съдебната власт  и прокуратурата ще стане така, че независимо кой управлява политиката няма да има такова голямо значение. 

"Това, което виждаме като заявка от ДПС е, че те подкрепят тези реформи. Те не са част от сглобката. Докато подкрепят нашите приоритети, не можем да се сърдим на техния пиар", смята Петков. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук