По границата ни няма сериозен миграционен натиск. Това заяви служебният вътрешен министър Пламен Узунов по повод появилата се информация за пренасочване на мигрантския поток от Егейско море към река Резовска на българо-турската граница.
Турските трафиканти на нелегални мигранти към Европа са се отказали от Егейско море и вече предпочитат Резовската река, тарифата е 400 долара на човек. Промяната в маршрута се налага заради неблагоприятните климатични условия и вместо по море, трафикът се осъществява по сухоземни пътища. Дестинацията е с начало от квартал Аксарай в Истанбул и свършва до бреговете на Резовската река, устието на която е най-югоизточната точка на България, пише вестник "Йени Шафак".

„Ежедневно получавам доклади и анализи на колегите, които са ангажирани с този проблем. Наистина можем да твърдим, че нямаме такива сериозни темпове на миграционен натиск. Маршрутите са анализирани и съответно са пренасочени необходимите полицейски сили“, каза Узунов, цитиран от БГНЕС.

Коментирайки дали се очаква мигрантска вълна през пролетта, той отбеляза, че много са условията, които влияят върху бежанския и мигрантския поток. Едно от тях е доброто време. „Взели сме необходимите мерки, за да се справим с проблема“, увери министър Узунов.

Миналата седмица МВР за пръв път от години отчете положителен баланс на броя на изведените от страната мигранти спрямо влезлите нелегално на българска територия чужди граждани. От 01 януари до 02 февруари 2017 г. от България са изведени общо 230 незаконно пребиваващи граждани на чужди държави. За същия период от време в страната са установени нови 179 нелегално влезли мигранти.

За 82 от чуждите граждани, които са изведени от страната, това е станало по принудителен начин. 70 са напуснали на собствени разноски, а други 70 са се върнали в родините си по програми за доброволно връщане. По Регламента Дъблин за обратно приемане в държава от ЕС, която се явява първа по маршрута на мигранта, са върнати 7 чужденци. Към началото на февруари по данните на Дирекция “Миграция” в България се намират малко над 5000 чужди граждани – лица с бежански статут и мигранти. 3718 от тях са настанени в центрове на Държавна агенция за бежанците, 984 в центрове от “затворен” тип и близо 500 на външни адреси.