Около 50 души се събраха в центъра на Пловдив, за да се включват в бденията в памет на убитата журналистка Виктория Маринова. Площад „Стефан Стамболов“ пред сградата на Общината се изпълни с пловдивчани, дошли да изразят съболезнования към близките на младата жена, със запалени свещи. Снимки на Виктория, обградени от пламъчета и цветя, заеха пейките покрай фонтана, пише Трафик нюз бг. 

"За мен истината е, че жената е убита заради нейната професионална дейност", каза Андрей Киряков, един от присъстващите на бдението. Според дошлите на площада в България няма свобода на словото.

Повече сигурност и подкрепа, това поискаха пловдивчани на бдението. 

"Всеки ден ставаме свидетели на някакви инциденти, убийства, които не се разкриват", споделят още присъстващите.

"Нека покажем, че трябва да си пазим хората, да си пазим бъдещето - да покажем, че сме общество. Всеки човек, какъвто и да е той, е ценен за България, особено майката", сподели Веселка Христамян. 

Мълчаливото бдението ще продължи до 21 часа. Хора се събират със запалени свещи и в Русе, София и още няколко големи български града. 

Припомянме, че трагедията с Виктория предивзика международен отзвук. Европейската комисия очаква от българските власти оперативно разследване на убийството на българската журналистка. Това заяви по-рано днес говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Организацията "Репортери без граници" също призова българските власти да хвърлят цялата светлина върху цитирам "този ужасяващ акт".

Комитета за защита на журналистите призова българските власти да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да изправят отговорните пред правосъдието. Оттам също припомнят, че през изминалата година са убити двама журналисти заради работата им – малтийска разследваща журналистка Дафне Галиция и словашкият разследващ журналист Ян Куцияк.

Международния комитет за защита на журналистите също призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството. Асоциация на европейските журналисти-България (АЕЖ) също изразява своите съболезнования към семейството и близките на младата жена. АЕЖ настоява за ефективно разследване и за бързо изправяне пред правосъдието на отговорните за това брутално престъпление.

"АЕЖ-България призовава да не бъде изключвана предварително нито една възможна версия за убийството, включително и тази за причини, свързани с работата на жертвата. В същото време, преди да има конкретни и доказани факти, е недопустимо да се спекулира дали инцидентът има отношение към темата за свободата на изразяване в България", се казва позицията.

До този момент българските власти все още нямат арестуван заподозрян за престъплението. Продължават огледите, разпитите и претърсванията. В помощ на русенската полиция са командировани криминалисти от София. Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер написа в "Туитър", че е “шокиран от бруталното убийство“ на български журналист.

"Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", пише Вебер. Той допълва, че това е много притеснително, както и че българските власти трябва спешно да извършат пълно разследване.

30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова бе убита по особено жесток начин, като преди това е изнасилена. Тялото е открито на брега на Дунав. Новината бе отразена от повечето световни медии. Тя е била в съвета на директорите на фимата "Май Фай", която е собственик на русенската телевизия ТВН.

Според местните медии до началото на тази година Маринова е била омъжена за Свилен Максимов, но двамата се развели. Те имат дъщеря на 7 години. Максимов притежава компания за доставка на интернет и телевизия – "Нетуъркс – България", която е сред големите в региона.

Виктория Маринова е била и водещ на предаването "Детектор". В последното му издание е излъчено интервю с журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха арестувани от полицията, докато работеха по разследване за източване на евросредства, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп".