Адвокатската колегия-Пловдив отново се включи в координираната атака срещу главния прокурор Иван Гешев, като излезе с поредна позиция с искане за неговото отстраняване от длъжност.

Ходът на пловдивските адвокати едва ли идва случайно точно в сряда (21 октомври) – ден преди Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа като точка първа в дневния си ред призива на политизирания Съюз на съдиите в България (СББ), който преди седмица също поиска „уволнението“ на главния прокурор, пише "Правен свят". 

Шумно оповестената позиция на защитниците е подписана под общия знаменател „Адвокатска колегия-Пловдив“, като нито изрично са приложени подписи на конкретните адвокати, които призовават за импийчмънт на Гешев, нито дори са споменати техните имена.

Достатъчно е обаче да се каже, че председател на организацията е адвокат Иван Дерменджиев, които е добре известен с близките си идеологически и приятелски отношения с колегата си Стефан Левашки.

Последният бе спряган през 2019 година за бъдещ кмет на Пловдив от не коя да е партия, а „Да, България“ на най-активния в ролята си на глашатай срещу позициите на държавното обвинение – Христо Иванов. Може би не е случайно, че сред най-популярните имена в средите на пловдивските адвокати стои и това на адвоката Михаил Екимджиев, също един от най-шумните и агресивни противници на прокуратурата като институция.

При така добре и явно организираните събития от страна на ССБ и няколко зависими от финансовите възможности на група олигарси неправителствени организации, с настоящата си позиция Адвокатската колегия в Пловдив се поставя в директна услуга на техните интереси.

Последното може би е нелош атестат за дейността Гешев от началото на мандата му досега, тъй като ситуация, в която адвокати искат оставката на главен прокурор, би могло да означава единствено, че той върши това, за което е назначен. Отделен е въпросът, че пловдивските адвокати заплашват с последващи протести, ако интересът им да отстранят най-активния и деен главен прокурор от десетилетия насам не бъде удовлетворен от ВСС.

Може би защитниците ще стигнат дотам, че да се наредят редом до шумните активисти на организации като „БОЕЦ“ и „Правосъдие за всеки“, за които е публична тайна, че са пряко обвързани с банкера беглец Цветан Василев, а вероятно от скоро и с укриващия се в Дубай от българското правосъдие хазартен бос Васил Божков.

Споменатите организации няма да пропуснат да уважат и утрешното заседание на Пленума и вече организират общо 5-мата си симпатизанти на протест пред сградата на кадровия орган.

Всъщност, това не е първият път, в който Адвокатската колегия-Пловдив запява в хора на ССБ и олигарсите. Подобно явление наблюдавахме още преди самия избор на Иван Гешев за главен прокурор, когато защитниците, подтикнати вероятно от същите съображения като настоящите, отново огласиха своя декларация в атака срещу него.

Мотивите им и тогава, както и сега, подозрително съвпадаха с исканията на същата съсловна организация и същите неправителствени организации, политици и олигарси, които днес просто продължават битката си.

Описаните дотук сюжети, макар и вече станали банални заради предвидимостта на действията на всеки един от актьорите във филма, дори по време, са представителна извадка за последователността и нездравото упорство на една определена група по интереси да смачка прокуратурата като институция и като фактор в съдебната система.

Самите доводи на Адвокатска колегия-Пловдив пък са повече от неинтригуващи, тъй като, както вече стана дума, преповтарят дословно тезите на първоизточниците на атаката срещу главния прокурор и този път.

Отделен е въпросът, че никой не се съмнява в това, че те ще бъдат подробно изложени в пълната им цялост от регулярно „тровещото“ заседанията на ВСС с опорките на чужди за системата играчи трио, в лицето на Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Няма никакво съмнение и в това, че последните твърдо ще настояват за отстраняването на Гешев с всички сили, с които разполагат, вместо да ги концентрират в истинските проблеми на системата. Вероятно тези проблеми не представляват личен интерес за тях, но едно е безспорно - докато въвличат целия ВСС в политическите игри на група жадни за власт фигури, едни съдилищата ще продължават да изнемогват от дела, докато други не могат да запълнят времето си, реформата на съдебната карта ще остане мираж, кандидатите за магистрати ще продължават да вярват истински, че конкурсите са нагласени, а убийци, изнасилвачи и крадци ще продължават тихомълком да напускат затворите предсрочно, след което веднага ще се връщат в криминалните статистики.

Дебатът все пак ще е интересен.