Двама бизнесмени от пловдивски регион са източили над 100 000 лева от програма САПАРД. Срещу тях са повдигнати обвинения за документна измама при усвояване на средства от европрограмата, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
В единия случай 55-годишен земеделец с 400 000 лв. и по проект би трябвало да изгради мандра. Парите са преведени още през 2005 г, но досега мандра не е направена. Предприемачът представил пред разследващите фалшиви документи – фактури и разписки за „временното спиране“ на проекта. Той имал и фалшиви фактури за „произведени“ в мандрата сирене и кашкавал. По случая са разпитани 25 свидетели. Обвиняемият е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 5000 лв. Ако обвиненията срещу него се докажат, бизнесменът може да лежи в затвора до 2 години.
В другия случай 56-годишен бизнесмен усвоил по САПАРД 612 000 лв. за изграждането на предприятие за сушене на зеленчуци. Парите били преведени също през 2005 г. Разходите по изграждането на цеховете били „раздути“, е установено при проверка на разследващите. И този предприемач представил документи с невярно съдържание. В хода на разследването са разпитани над 20 свидетели. Освен мярка „парична гаранция“ от 5000 лева, наложена на обвиняемия, магистратите са запорирани дяловете му в други три фирми. Предвиденото наказание за голяма и систематична документна измама е до 20 години лишаване от свобода, посочи прокурор Атанасов. Обвинителните актове срещу двамата пловдивски предприемачи са докладвани в края на миналата седмица на главния прокурор. Димана Тодорома, БЛИЦ