Всеки абитуриент, който изкара над 2 на кандидатстудентските препитвания или матурите, ще се класира за висше училище. Над 5000 излишни места - така изглежда тази година съотношението между завършващите абитуриенти и обявените места за прием във висшите училища, пише "Стандарт".
Само за право и медицина абитуриентите отново ще гонят шестица
На практика за първи път тази година за всеки дванадесетокласник ще спорят по най-малко два ВУЗ-а. През юни се очаква 80 000 младежи да грабнат дипломите си за завършена гимназия. 72 314 пък са заявените от университетите и одобрени от Министерски съвет места за първокурсници за следващата учебна година. В бройката обаче не влизат младежите, които ще заминат да учат в чужбина или тези, които не искат да продължават образованието си.
По неофициални данни между 5 и 7 хиляди младежи предпочитат да търсят късмета си зад граница, когато завършат средното си образование. Тенденцията е особено силна, откакто България е официален член на Европейския съюз. Така от 2007 г. родните младежи плащат същите такси като връстниците си от останалите страни членки, което е приблизително 3 пъти по-малко от исканата преди това сума.
Обявеният прием за родните висши училища за нови студенти е с 20 на сто повече в сравнение с миналата година. Причината за това е стратегията на образователното министерство да направи входа за университет възможно най-лесен. Както и да утвърди зрелостните изпити като форма за влизане.
Сред плановете на просветното ведомство е входните препитвания да останат само за някои от най-желаните и "бутикови" специалности, а в другите да се приема директно с държавен изпит. За момента това обаче среща отпор от страна на ВУЗ-овете, тъй като организираните два пъти годишно изпитни кампании са един от най-сериозните източници на финансиране.
Според висшите училища обаче, конкуренцията ще остане сериозна за определени специалности, колкото и празни места да остават в други. Най-напрегната в Софийския университет остава надпреварата за специалности като журналистика, право, както и екзотичните филологии, където по 5-6 души се борят за място.
Само отличници влизат медицина както в Алма матер, така и в столичния Медицински университет. Подобно е положението и с другите две специалности на докторския ВУЗ - стоматология и фармация, където записването става само с отлични оценки.
Не страдаме от липса на кандидат-студенти, отсякоха и от УНСС. От икономическия ВУЗ отказаха да приемат матурите като вход за която и да е от специалностите им и заявиха, че без проблем запълват местата си. Без излишни места се надяват да останат наесен и от Техническия университет. Миналата година за двете най-престижни специалности на ВУЗ-а в областта на комуникациите се бореха по 7-8 кандидат-инженери. Тази година университетът приема по направления, но смята да запази положителния баланс. /БЛИЦ