В навечерието на коледните празници Комисията за защита на потребителите предупреждава за измами в сайтове, които продават екскурзии и ваканции.

Общо 6 сигнала са подадени от лятото насам в Министерството на туризма и в Комисията за защита на потребителите за сайтове, които предлагат пътувания, но фирмите нямат регистрация за тази дейност. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, заяви:

"Всяка жалба на пострадал от такъв нелегитимен туроператор, който продава продукти в интернет подаваме към Комисията за защита на потребителите. Когато в жалбата на съответния турист откриваме белези на престъпление подаваме информацията и към икономическа полиция".

През лятото измамите бяха свързани със заплатени пътувания предимно до Гърция, които не са се състояли. В последните месеци има потребители, които са заплатили значително по-скъпи пакети за Дубай, Малдиви и Тайланд.

Любомир Драганов е платил 2 хиляди лева за пътуване през март следващата година до Малдивите. На база на прочетеното в група за пътувания в социалните мрежи е разбрал, че е излъган. Той е подал сигнал в икономическа полиция:

"Мощна реклама във Facebook, на изключително ниски цени, предимно комуникацията се води по мейл. Отговорът е, че цялата сума трябва да се плати наведнъж в рамките на 24 часа. При опит да отидете в офиса, което са го написали в тяхната страница – работно време, телефони, контакти. Отивате там и опа…няма офис“, информира БНР.

След плащането на сумата комуникацията с фирмата изчезва, посочват потребителите.

Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите препоръчва да не се доверяваме на изскачащите реклами в социалните мрежи и "да видят коя фирма осъществява дейността през този интернет сайт и съответно да проверят в регистъра към Министерство на туризма дали съответно те имат право да осъществяват дейност като туроператори".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук