Очакваме 5 200 000 туристи от чужбина да дойдат на море у нас между май и октомври. Това съобщи за „Телеграф“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Ръстът на посещенията ще е 7 процента, прогнозира експертът. С 1 милион повече до 14 милиона ще бъдат пътуванията на българите през летния сезон, изтъкна Драганов.

По-дълъг ще бъде престоят в курортите ни от туристите от по-далечните държави, докато съседите ще си правят предимно уикенд почивки. Екскурзиантите, които пристигат с чартъри от Централна и Западна Европа, ще стоят по една седмица на море у нас.

Полети

В периода от май до октомври 2023 г. на летище Бургас към момента има 25% повече планирани чартърни полета в сравнение с изпълнените през същия период на 2022 г., а на Варна с 27% повече. Това съобщиха от „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, компанията концесионер на летищата във Варна и Бургас.

Заявени са чартъри от и до Бургас до 69 дестинации в 22 държави, като най-много полети се очакват от Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Израел.
За същия период на летище Варна са заявени чартърни полети до 44 дестинации в 19 държави. Най-много има от и до Полша, Германия, Чехия, Турция и Израел.

Хората от близките ни и съседни държави като Турция, Северна Македония, Румъния и други резервират хотели за по 3 дни. Драганов прогнозира още, че 1 млн. и 700 хил. българи ще изкарат ваканцията и отпуската си в чужбина.

Хотели

Новините за хотелиерите са добри. Ще има и обекти, които няма да отворят това лято, но това ще бъде заради липса на мениджмънт, на управление. Има обаче много нови хотели. По морето строителството не е спирало, а в страната има и нови СПА обекти, например в Казанлък.

Средната цена за нощувка ще се запази като миналата година. Тя е 35 лв. на ден в хижите и до 3500 лв. в луксозните апартаменти.

Туристите вече не резервират цели пакети, а предпочитат сами да си определят какво ще желаят като допълнителна услуга от съответния хотел – мъжете например плащат, за да използват фитнес или да играят тенис, докато дамите залагат на фризьорски услуги, козметични и СПА процедури. Броят на използването на допълнителните услуги расте, каза още Драганов.

Условия

Някои от хотелите в хитовите ни курорти като Слънчев бряг са променили общовалидните условия за напускане на стаята. Вместо обичайния час – 12 ч., в който гостите трябва да освободят помещението, в много от хотелите в Слънчев бряг часът е по-ранен.

Така туристите са длъжни да си тръгнат най-късно в 11 часа. Като комплимент към гостите си в хотелите предлагат безплатно ползване на сауна, както и отстъпки в тарифите за маникюр, педикюр или боядисване на коса. В най-луксозните места пък не приемат домашни любимци, а в други се допускат само котки и малки породи кучета.

Също така, ако гостите на хотела са под 20 човека, шведска маса не се предлага в местата за настаняване по морето и в зимните ни курорти.

Предлагаме блок маса само ако имаме поне 20 души с резервации, иначе обедите и вечерите се сервират индивидуално без избора, който иначе имат туристите, коментираха хотелиери. Целта на условието е да се спестят разходите за храна и да не се изхвърлят продукти, уточниха от хотел в Пампорово.

Пускат самолети до 7 нови дестинации

Полети от летище Варна и Бургас тръгват до 7 нови дестинации тази година, съобщиха от фирмата концесионер. От Бургас ще може да летим до Ларнака, Кипър. За първи път от преди пандемията ще се изпълняват чартъри от Гьотеборг, Швеция; Шчечин, Полша; Падерборн, Германия, и Грьонинген, Нидерландия.

От Варна пък за първи път полските авиолинии ЛОТ ще изпълняват както чартърни, така и редовни полети до новото летище на полската столица - Радом. Очакваме чартърни полети и до друга нова дестинация - Карлови Вари, Чехия.

Чартър с туристи от Брюксел се очаква да кацне на летището в Бургас ден преди Гергьовден. Във Варна пък каца чартър с германци от Лайпциг на 13 май. От летището обясниха, че туристи в Бургас пристигат още от 26 март по редовните линии, както и във Варна.

От 1 май националният авиопревозвач Bulgaria Air увеличава честотите на полетите си от София до Варна, като през делничните дни ще изпълнява по 3 на ден, а в събота и неделя ще осъществява по 2 дневно. През този летен сезон ще бъдат рестартирани няколко маршрута от скандинавските страни – Берген, Норвегия; Хелзинки, Финландия, и Олборг, Дания.

Планината по-скъпа

Планинските курорти през лятото се оказват по-скъпи от морските, показа проверка.

За нощувка в Пампорово в двойна стая през юни например цените в много от хотелите тръгват от 89-90 лв., докато в Несебър за същото помещение и условия искат най-много по 82 лв. Става дума за оферти на база all inclusive в неголеми, но кокетни хотели.

В цената влиза ползване на плувен басейн, сауна, безплатен паркинг, интернет, застраховка и туристическа такса. Деца до 6 години обикновено се настаняват без пари. Безплатната анулация без неустойка е до 10 дни преди