Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов заяви във Варна, че почти няма шанс да одобри исканото от Е.ОН-България увеличение на цените на електроенергията с 10 процента от 1 юли, съобщи БНР.
Той допълни, че подкрепя искането на министър Петър Димитров дружеството да намали разходите си и да свие инвестиционната си програма, защото това се налага заради финансовата криза. Що се отнася до искането на ЧЕЗ за тримесечно отчитане на тока, ДКЕВР тепърва ще обсъжда тази идея, но засега е ясно, че обществото у нас е настроено негативно срещу нея.
До 2020-та година България трябва да постигне изискването на Европейската комисия за производство на 20 процента от електроенергията от възобновяеми енергийни източници, сега производството е около 2 процента. Цените на "зелената енергия" обаче трябва да се прибавят към сметките на крайните потребители, което в момента заради ниските стойности не е проблем, но след време ще ги натовари в по-голяма степен. Сега заявените предварително мощности за вятърни паркове у нас са за 6000 мегавата, което ще утежни работата на преносната система и цените за крайните потребители.
Професор Шушулов откри в курорта "Златни пясъци" край Варна Национално съвещание по проблемите на развитието на възобновяеми източници. /БЛИЦ